Dobbelt grønn vegetasjon (Foto: M.T. Hedegard / Lego)
- Annonse -
Riktige leker
Gjennom 85 år har den danske leketøysgiganten forsynt stadig flere av verdens barn i alle aldre med stadig mer avanserte klosser, og bokstavlig talt vært med på å bygge barndommen vår. Allerede i år kommer de første eskene med klosser som ikke er lagd av fossil plast, men av et plantebasert materiale.
De er leketøy av plast, og de finnes i de aller fleste hjem – selv de grønneste, mest bærekraftige og politisk korrekte – for det blir liksom ikke helt det samme med Kapla. De lar foreldre være barn med sine barn til de er i tenårene, og har generert ingeniører, arkitekter og innovatører i mange årtier, i tillegg til å åpne fjerne galakser og magiske verdener med selvbygde romskip og drager.

Lego botanical elements
(Foto: © LEGO)

Det er vegetasjonselementene i byggesettene som nå blir grønne – i dobbel forstand, og det vil i første omgang ikke utgjøre mer enn 3-4 prosent av sortimentet. Det blir også diskutert hvor grønn denne satsningen egentlig er, for den nye bio-plasten er polyetylen lagd på etanol som er utvunnet av brasilianske sukkerrør. Produsenten forsikrer imidlertid at dette er dyrket i tradisjonelle jordbruksområder i Brasil, og ikke i tidligere regnskogsområder. Målet er å fabrikere alle klossene av plantebasert materiale innen 2030.

Langsiktig strategi

Det er snart tre år siden selskapet lanserte satsingen på å bli helt klimanøytrale og bærekraftige innen 2030. Hundre ansatte har fått jobben i et LEGO Sustainable Materials Centre, med et budsjett på rundt en milliard USD, og det nye materialet er en tidlig milepæl i dette arbeidet. Selskapet har også innledet et samarbeid med WWF, og det er liten tvil om at de mener alvor, og at dette er mer enn en grønnvask av et kjerneprodukt som i utgangspunktet er petroleumsbasert. Å bytte fra oljebasert til plantebasert plastmateriale kutter et produkts karbonavtrykk med rundt 70%, ifølge en amerikansk forsker. I tillegg til karbonavtrykk ønsker Lego å bli bedre på miljø, samfunnsansvar, menneskerettigheter og klima, heter det i en pressemelding fra selskapet.

Her heter det fra leder for miljøansvar, Tim Brooks:

– LEGO-produkter har alltid tilstrebet lekeopplevelser av høyeste kvalitet, – å gi ethvert barn muligheten til å skape sin egen verden gjennom oppfinnsomhet. Hverken barn eller foreldre vil merke noen forskjell i kvalitet eller utformiing av de nye klossene, for plantebasert polyetylen har de samme egenskapene som den konvensjonelle -.

Også på transport har selskapet tatt grep. De har gjort eskene mindre og mer kompakte for å minske fraktvolumet, og de oppfordrer alle til å gi klossene et så langt liv som mulig. Lego er svært holdbart, og kan arves eller gis bort til gjenbruksbutikker. De nye klossene er selvsagt også kompatible med de gamle.

Bioplast fra regnskog – hvor grønt er det?

Det er lett å se for seg sukkerplantasjer på nylig nedbrent regnskog, men Lego har alliert seg med Bioplastics Feedstock Alliance (BFA) – et internasjonalt kontrollorgan som sertifiserer bio-råstoff for industrien, og Stephen Mayfield, molekylærbiolog ved UC San Diego og direktør for the California Center for Algae Biotechnology, uttaler til nettstedet Mashable.com at dette er en offensiv som fortjener applaus, og videre:

-Brasiliansk sukkerrør blir ofte kokt med overskytende planterester som brensel, ikke fossilt som ofte ellers blir benyttet, for å skille ut plastmaterialet

«The carbon footprint on that is pretty dang good».

Lego sier videre at bio-plasten kan resirkuleres mange ganger, men de kan ikke garantere at den er 100% biologisk nedbrytbar.

Mindre legoesker sparer frakt (Foto: LEGO)

Brooks gjør det klart at dette er en sped begynnelse, men sier at bare gjennom å lage pakningene mindre og mer kompakte fjerner de 4000 lastebiler årlig. I tillegg til å vise hva sparepotensialet deres er de neste årene illustrerer tallet hvor enormt transportvolumet er i den globale varetransporten.

Her er LEGOs egen presentasjonsvideo for prosjektet.


 

- Annonse -