Og Oslo kommune, i regi av kommunens Rusken-aksjon, klarte kunststykket å sette ny verdensrekord i gatekosting. Behørig bevitnet og kontrollert av Guinness Book of Records.

Selv om feiebilene hadde feiet over plassen i løpet av natta, steg det opp et støvteppe over mengden av barnehage- og skolebarn i alle aldre i vårsola i løpet av det minuttet rekordforsøket varte. Ravi, Newton-kjendiser, Ruskengeneralen og ordfører Marianne Borgen ledet det hele, og den dresskledte kontrolløren fra Guinness fulgte med fra scenen.

Ordfører Borgen kunne fortelle Naturpress før forsøket at dette ikke bare er et stunt og et PR-jippo.

– Det er et høydepunkt for barna, som følger et Ruskenopplegg gjennom skoleåret, der de lærer om miljø, klima og forurensning. Mange er også med på konkrete ryddeaksjoner i nærområdene, og deltar blant annet på Elverusken, der de har ansvar for å rydde byens forskjellige elvebredder, sa Marianne Borgen.

Ordføreren rekordklar på Rådhusplassen

Barna så ut til å storkose seg i godværet mens de ble loset rundt på oppstillingsplassen av sikkerhetsvakter på Segways, i det som så ut som en slags generalprøve på 17. mai, bare med kost i stedet for flagg. Rekorden ble da også godkjent av den stramme herren fra Guinness og hans kontrollører.

Et hav av skoleunger klar for verdensrekord (Foto: TLB)

Ruskengeneral Jan Hauger sier at dette også gir oppmerksomhet til Oslo som Europas miljøhovedstad til neste år. Storskjermene på plassen forklarte på engelsk hva som skjedde, og oppfordret forbipasserende til å melde seg, få utdelt en kost, og delta. Det er imidlertid uklart hvor mange kinesiske eller amerikanske cruiseturister som eventuelt grep sjansen, for de norske skolebarna var i overveldende flertall.

Mange forbipasserende kommenterte, fotograferte, og så ut til å «like og dele». Arrangementet går neppe i pluss som miljøtiltak isolert sett, men traff etter all sannsynlighet veldig godt både på PR- og motivasjonsskalaen.

Koste hva det koste vil? Ruskengeneral Jan Hauger foran Rådhuset med 6000 koster (Foto: T L Bjørsvik)

 

- Annonse -
Vil du annonsere her?