Dagbladet: Lysbakken krever nytt klimaforlik i Stortinget

Om de norske klimagassutslippene sier han: – Det går ned, men det går ikke fort nok og vi kommer ikke til å rekke 2020-målene i dette tempoet.

Audun Lysbakken (SV) til kr / Wikimedia Commons.v., og Ola Elvestuen (V). Foto: Flic

I intervjuet med Dagbladet tar han til orde for et nytt bredt klimaforlik i Stortinget, med det formål å få utslippene i Norge raskere ned.

– Vi må sørge for at løftene om utslippskutt faktisk holdes. Derfor krever SV et nytt klimaforlik, allerede i høst. Ola Elvestuen må invitere Stortinget til forhandlinger så vi kan få et taktskifte i klimapolitikken så raskt som mulig, sier SV-leder Lysbakken til Dagbladet.

Som del av bakgrunnen for utspillet ligger rekordtørkesommeren som vi nettopp har lagt bak oss. Audun Lysbakken sier til Dagbladet at «denne sommeren bør ha fått de grå partiene på Stortinget til å åpne øynene og innse hvilke ødeleggelser som følger med de menneskeskapte klimaendringene«.

Les også: Norges klimagassutslipp gikk ned med 1,7 % i fjor.

Lysbakken går inn for å føre forhandlinger om å justere opp Norges langsiktige utslippsmål. Han foreslår at Norges kuttmål for 2030 må økes til 50 prosent sammenlignet med 1990-utslipp, og at et tiltak for å nå dit bør være å satse tungt på jernbane for å redusere flytrafikk. SV vil også elektrifisere Melkøya-anlegget og fase ut fossil fyringsolje i industrien.

I forrige uke kommenterte klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V) nedgangen (- 1,7 %) i utslippene i Norge slik:

– Reduksjonen av norske klimagassutslipp er betydelig i 2017. Det er gode nyheter og et resultat av langsiktig og målrettet politikk for å få ned utslippene, spesielt i transportsektoren. Senest i sommer har vi sett dramatiske utslag av klimaendringene i flere deler av verden, og det er nå helt avgjørende at alle land følger opp forpliktelsene i Parisavtalen og bidrar for å få ned utslippene. Norge går foran og viser at klimatiltak i transportsektoren nytter. Målet fremover er å øke tempoet i arbeidet med å utvikle nullutslippsløsninger og kutte utslipp i alle sektorer, både i Norge og internasjonalt.


 

- Annonse -
Vil du annonsere her?