Foto: Anders Hellberg

15-årige Greta Thunberg planlegger å skolestreike for klimaet hver dag fram mot valget i Sverige 9. september.

Når Effekt går forbi riksdagen torsdag morgen har Greta Thunberg nettopp ankommet. Hun er nå inne i sin fjerde dag i sin «Skolestreik for klimaet», en protest som nå har rukket å få oppmerksomhet både nasjonalt og internasjonalt. Målet hennes er å få politkerne til å ta ansvar og gjøre klimaspørsmålet til det viktigste temaet i valget.

Men hun skulker ikke skolen helt. I dag har hun med seg sin samfunnsbok, og hun leser om hvordan EU fungerer.

Men denne morgenen har Greta knapt rukket å begynne lesingen før hun blir avbrutt av en mann som har kommet ut fra riksdagens hovedentré. Han jobber på avdelingen for internservice som håndterer all post som kommer inn til riksdagsrepresentantene i huset. Og nå viser det seg at Greta har fått et postkort.

– Det er fra noen i Gøteborg, sier Greta og leser opp hva som står på postkortet.

Til den skolestreikende eleven Greta Thunberg, Utenfor riksdagen, 100 12 Stockholm, Hei Greta, vi beundrer ditt mot og din viljestyrke. Klimaet er valgets viktigste sak. Sammen er vi sterke.

Greta legger postkortet ned i skolevesken sin. Hun virker glad. For alle kommentarer er virkelig ikke snille. På sin Instagram -konto skrev Greta her en dag:

Det er tydeligvis masse nazister og høyreekstreme som er sinte fordi mediene ikke forteller om min familie. Så værsågod: Min mormor er diakon i svenska kyrkan. Min farfar er Bamse. Min morfar er økonom. Min farmor er Reines mamma i Tre Kronor og min mamma heter Malena Ernman. Selv heter jeg Greta, jeg er femten år og har Aspergers. Og jeg skolestreiker for klimaet. For om vi ikke handler nå så finnes det veldig snart ingen framtid lenger, for min generasjon eller noen kommende generasjoner. Så de kan fortsette å kalle meg mentalt handikappet, utviklingshemmet, terrorist, barnesoldat, psykisk syk og mediekåt horunge så mye de vil. Klimaet er faktisk det eneste som betyr noe. Fikser vi ikke det så spiller ingenting annet noen rolle.

– Hvordan ser du på sånne kommentarer?

– De får kalle meg hva de vil. Det forstyrrer ikke meg, sier Greta Thunberg til Effekt.


Denne artikkelen ble først publisert på sidene til Effekt.se, og er republisert med tillatelse på Naturpress. Artikkelen er en del av en serie.

- Annonse -