Festivalsjef Rebekka de Leon er klar for Havfest (Foto: Terje L Bjørsvik)
- Annonse -

Programmet favner alle aldersgrupper med show, aktiviteter, dans, konserter, bryggeprat, moteshow.

Klokken 12 på lørdag tar mer enn 80 aktører på Passion for Ocean-festivalen imot publikum. Da står seilskuter, dykkere, surfere, kitere, padlere, miljøpirater, fiskere, biologer, kokker og innovatører klar med aktiviteter, kunnskap, musikk og småprat i camper laget for anledningen.

Seks akvarier skal fylles med liv fra Oslofjorden, og dykkerne gjør seg klare (Foto: TLB)

Blant navnene de byr på er Bård Tufte Johansen, Jon Olav, Tomine Harket, Selda Ekiz, Tom Victor Gausdal, eks-minister Vidar Helgesen, Line Elvsåshagen, og deres egen Pia Ve Dahlen, kjent fra blant annet Planet Plast-programmene. Disse to skal også snakke om erfaringene fra programserien, der de synliggjorde hvor mye engangsplast vi egentlig bruker.

Sponsorene tar festivaloppvasken og hjelper med redesign

I år ber festivalarrangørene om at folk tar med egen gjenbrukskopp. Ellers blir mat og drikke servert på ordentlig servise, og en hovedsponsor med ny grønn profil tar seg av porselenet og glassene. Festivalen er med andre ord helt fri for engangsplast.

Publikum skal også aktiviseres; det blir to turer til Hovedøya med SUP, fridykking og livredning, og man kan få hjelp med å gjøre klesforbruket mer bærekraftig på Slow Fashion Camp. Ingrid Vik Lysne, som noen kanskje kjenner fra NRK- serien Symesterskapet, hjelper gjestene til å redesigne nye klær. Det settes frem symaskiner, det og legges frem skjorter donert fra Fretex Fashion. Ingrid med hjelpere står klar med sine egne oppskrifter for å hjelpe deg med å sy et helt nytt plagg av de gamle skjortene.

Passion for Ocean sitt bilete.
Symester Ingrid Vik Lysne redesigner med publikum (Foto: P4O)

Alt går ikke som planlagt – som vanlig

Naturpress har intervjuavtale med daglig leder i P4O, Rebekka De Leon dagen før, og etter at journalisten har ventet på bryggekanten, hjulpet til med litt sjauing, og hørt marinbiolog Pia bekymre seg for om nisa (en liten delfin) som hun sammen med fysiker, programleder og stand-up komiker Selda Ekiz skal dissekere for åpen scene neste dag, er lagt til tining. Det blir ikke det samme å åpne opp en dypfryst nise, og det krever helt andre verktøy, ler hun mens hun sliter på seg dykkerutstyr.

De Leon dukker opp i en gammel varebil, og har helt klart mye å gjøre. – Jeg har et litt rart spørsmål,  kan du bli med på en liten kjøretur så tar vi intervjuet i bilen? Så fyker vi avsted mot nærmeste hagesenter, og Rebekka forteller i høyt tempo om velvillige artister og sponsorer, om medvirkende som er oppriktig glade for å bli spurt igjen.

Festivallederen lemper blomster (Foto: TLB)

Og selvsagt om de praktiske hindringene som bare må dukke opp når man skal lage utekjøkken med oppvask, bygge scener og boder, sette opp en rad med saltvannsakvarier, og sende en gjeng med dykkere ut i fjorden for å finne havliv. Igjen får journalisten være med på sjauing – i sol og styrtregn, for planter er med å sette stemningen på festivalkaia. Så, på vei tilbake med bilen full av planter får vi startet opptakeren.

Prøver å få naboen med til neste år

– Vi har et lite akutt problem nå, for vi har jo laget en utestasjon der gjestene våre skal ta oppvasken, og da trenger vi vann, strøm og avløp, sier hun engasjert idet hun legger fra seg telefonen. – Men nå er fiskehallen stengt for helgen, og det står en varebil over den kummen som vi skulle bruke. Heldigvis er de som driver hallen supre folk. Og vi har reklamert med den kjendisoppvasken i ukevis, og det er koblet til en viktig sponsor, så dette må vi løse.

– Men det er nesten litt utrolig at sjømatnæringen generelt ikke er interessert i det vi gjør på deres egen kaikant, sier hun. – Er det noen som tjener på at vi begynner å ta vare på havet, så er det dem. Alle vi andre drar jo bare på ferie i det, mens de skal tjene pengene sine der, ler hun. Vi får jobbe mer for å få dem med til neste år, det meste havet vårt har å by på omsettes jo rett innenfor her. De har jo alt å vinne, og det har jo festivalen også. Det kan jo bare bli bedre!

Skulptur skapt av havplast skal plasseres. (Foto: TLB)

Tredje året med festival

– I år så blir festivalen mye sterkere enn i fjor, – det er veldig gøy å se hva som skjer på tre år, sier Rebekka.

Det begynte i det små på seilskuta Legend, på en av utstikkerne til Rådhuskaia, flyttet til Vippetangen i fjor, og i år har de gjennomgående sceneprogram gjennom hele dagen, med forskjellige artister og aktiviteter for de forskjellige aldersgruppene.

– Bård Tufte kommer jo igjen i år for å ha bryggeprat, med forskjellige gjester. Det er et veldig fint format som fungerer godt, fordi det er faglig og kunnskapsrikt, men på en morsom og engasjerende måte. Vi er snart fremme, og passerer naboen SALT, hvor det dundrer høyt fra helgens HIPHOP-festival. Hun er bekymret for lyden, men sjekker vindretningen og konstaterer lettet at sørvesten enn så lenge tar lyden med seg inn mot sentrum.

– Det er ikke mange helger å arrangere festival på mellom fellesferien og høstværet, er hennes kommentar.

Vi er fremme, sollyset spiller fantastisk over fjorden, og hun presser inn tid til en liten fotorunde, før hun starter med lossingen av bilen.

– Vi ville jo helst brukt fjorden mer direkte – ut fra kaia – men det får vi ikke lov til. Skipsleia går jo rett forbi, med danskebåter og slikt, og da skal man være forsiktig med å ha for mye folk uti vannet. Men det er en utfordring for neste år, avslutter hun. – Da er Oslo Europas miljøhovedstad, og det skal vi ta høyde for på festivalen.

P4O presenterer noen av gjestene:

 

Passion for Ocean sitt bilete.
Line Elvsåshagen og Pia Ve Dahlen. Først skal Pia og Line Elvsåshagen snakke om det å oppleve plastproblemet på kroppen. I serien Planet Plast tok Pia med seg Line ut i fjæra og under vann og visste henne noen av tingene som gjør havet så bra. Men hun fikk også på seg plastbrillene og oppdaget hvor mye plast hun faktisk bruker i hverdagen. En av de store synderne var engangskaffekoppene som ble med ut fra kafeer ca 700 ganger i løpet av et år! Har Line lært noe av å være med på Planet Plast? Er hun fortsatt like glad i glitter og take away? (Foto:P4O)
Passion for Ocean sitt bilete.
Hurra – Bård stiller til Bryggeprat på Passion for Ocean-festivalen i år også!
Fra fjorårets Bryggeprat vet vi at det er Bårds store kjærleik til havet og ikke minst fiske som gjør at han stiller opp på Passion for Ocean – festivalen. Alle snakker nå om at hvalen med plast har vekket folks bevissthet rundt havmiljøproblematikken.
Bård, har du opplevd noe spesielt, eller har du en personlig historie, fra året som har gått som har fått deg til å tenke «hjelp, nå må det virkelig skje noe»?
“Det er vel ikke ofte det skjer mye på 1 år i miljøsaken! Det har gått opp for de aller fleste nå at havet trenger hjelp. Ungene har jo blitt så anti plast at vi snart må be dem roe seg litt. 
Jeg var på fisketur i vinter hvor kapteinen på båten kastet hele pumpetermosen på havet. Jeg turde ikke si så mye av frykt for også å bli kastet på havet. Jeg velger å tro han gjorde det fordi han ikke vet bedre. Derfor er kunnskap og engasjement det vi trenger. 
Om ikke vi her i Norge kan redde alle hav så kan vi gjøre våre fjorder og hav betydelig renere”. Bård Tufte Johansen kommer, her med P4O-gründer Pia Ve Dalen og Penelope Lea fra Miljøpiratene (Foto: P4O)

 

Passion for Ocean sitt bilete.
Tomine Harket: «Gleder meg til å spille på Passion for Ocean-festivalen! Det er veldig viktig at folk blir klar over hvor mye plast det faktisk er i havet og hvor mye det kommer til å bli hvis vi ikke tar et større tak! Veldig fint at denne festivalen finnes!!» (Foto: Jonathan Vivaas Kise)
Passion for Ocean sitt bilete.
“Det er veldig gøy å kunne delta på et slikt arrangement til støtte for Havet. Det er tross alt ein av dei største ressursane vi har her i verda. Havet er viktig!!!“ Vær på plass kl 15.00 for å få med deg JON OLAV på scenen. (Foto: Ida Fiskaa / P4O)

 

Passion for Ocean sitt bilete.
Passion for Ocean sitt bilete.
På ett pust fanger Aleksander Nordahl øyeblikk som vi vanligvis ikke får oppleve, av en verden vi bare kan besøke i svært korte perioder av gangen. I jobben som fotograf har Aleksander besøkt steder over hele verden, likevel stikker havet seg ut som noe helt spesielt for ham.  På @freedivingnorway viser han frem disse lånte øyeblikkene fra livet under vann for å gi landkrabbene blant oss et inntrykk av hvor fantastisk havet er. De fleste at bildene vi poster av Pia under vann er det også han som har tatt. På Vippetangen 25. august skal han for første gang vise frem bildene sine i stort format, gjennom utstillingen «På ett pust» på festivalen. Vi gleder oss til å gi dere en helt spesiell fotoopplevelse denne dagen! Foto: Aleksander Nordahl/ @freedivingnorway
Passion for Ocean sitt bilete.
Da vi for noen måneder siden spurte Selda om hun ville bidra med noe på festivalen kom det raskt et ja tilbake: «Venner stiller opp for hverandre, derfor stiller jeg opp for havet! Det er lett å tro at noe så stort som havet klarer å passe på seg selv, men når det blir plaget i så mange år av så mange folk, så kommer vi til et punkt hvor det får nok. Og det punktet er nå. Havet gir oss mat, det gir oss varme med Golfstrømmen og det har gitt oss muligheter til oppdage helt nye kontinenter. Da er det fint å ikke bare gi det søppel tilbake!» (Foto: P4O)
- Annonse -
Vil du annonsere her?