Programmet favner alle aldersgrupper med show, aktiviteter, dans, konserter, bryggeprat, moteshow.
Klokken 12 på lørdag tar mer enn 80 aktører på Passion for Ocean-festivalen imot publikum. Da står seilskuter, dykkere, surfere, kitere, padlere, miljøpirater, fiskere, biologer, kokker og innovatører klar med aktiviteter, kunnskap, musikk og småprat i camper laget for anledningen.

Blant navnene de byr på er Bård Tufte Johansen, Jon Olav, Tomine Harket, Selda Ekiz, Tom Victor Gausdal, eks-minister Vidar Helgesen, Line Elvsåshagen, og deres egen Pia Ve Dahlen, kjent fra blant annet Planet Plast-programmene. Disse to skal også snakke om erfaringene fra programserien, der de synliggjorde hvor mye engangsplast vi egentlig bruker.
Sponsorene tar festivaloppvasken og hjelper med redesign
I år ber festivalarrangørene om at folk tar med egen gjenbrukskopp. Ellers blir mat og drikke servert på ordentlig servise, og en hovedsponsor med ny grønn profil tar seg av porselenet og glassene. Festivalen er med andre ord helt fri for engangsplast.
Publikum skal også aktiviseres; det blir to turer til Hovedøya med SUP, fridykking og livredning, og man kan få hjelp med å gjøre klesforbruket mer bærekraftig på Slow Fashion Camp. Ingrid Vik Lysne, som noen kanskje kjenner fra NRK- serien Symesterskapet, hjelper gjestene til å redesigne nye klær. Det settes frem symaskiner, det og legges frem skjorter donert fra Fretex Fashion. Ingrid med hjelpere står klar med sine egne oppskrifter for å hjelpe deg med å sy et helt nytt plagg av de gamle skjortene.

Alt går ikke som planlagt – som vanlig
Naturpress har intervjuavtale med daglig leder i P4O, Rebekka De Leon dagen før, og etter at journalisten har ventet på bryggekanten, hjulpet til med litt sjauing, og hørt marinbiolog Pia bekymre seg for om nisa (en liten delfin) som hun sammen med fysiker, programleder og stand-up komiker Selda Ekiz skal dissekere for åpen scene neste dag, er lagt til tining. Det blir ikke det samme å åpne opp en dypfryst nise, og det krever helt andre verktøy, ler hun mens hun sliter på seg dykkerutstyr.
De Leon dukker opp i en gammel varebil, og har helt klart mye å gjøre. – Jeg har et litt rart spørsmål, kan du bli med på en liten kjøretur så tar vi intervjuet i bilen? Så fyker vi avsted mot nærmeste hagesenter, og Rebekka forteller i høyt tempo om velvillige artister og sponsorer, om medvirkende som er oppriktig glade for å bli spurt igjen.

Og selvsagt om de praktiske hindringene som bare må dukke opp når man skal lage utekjøkken med oppvask, bygge scener og boder, sette opp en rad med saltvannsakvarier, og sende en gjeng med dykkere ut i fjorden for å finne havliv. Igjen får journalisten være med på sjauing – i sol og styrtregn, for planter er med å sette stemningen på festivalkaia. Så, på vei tilbake med bilen full av planter får vi startet opptakeren.
Prøver å få naboen med til neste år
– Vi har et lite akutt problem nå, for vi har jo laget en utestasjon der gjestene våre skal ta oppvasken, og da trenger vi vann, strøm og avløp, sier hun engasjert idet hun legger fra seg telefonen. – Men nå er fiskehallen stengt for helgen, og det står en varebil over den kummen som vi skulle bruke. Heldigvis er de som driver hallen supre folk. Og vi har reklamert med den kjendisoppvasken i ukevis, og det er koblet til en viktig sponsor, så dette må vi løse.
– Men det er nesten litt utrolig at sjømatnæringen generelt ikke er interessert i det vi gjør på deres egen kaikant, sier hun. – Er det noen som tjener på at vi begynner å ta vare på havet, så er det dem. Alle vi andre drar jo bare på ferie i det, mens de skal tjene pengene sine der, ler hun. Vi får jobbe mer for å få dem med til neste år, det meste havet vårt har å by på omsettes jo rett innenfor her. De har jo alt å vinne, og det har jo festivalen også. Det kan jo bare bli bedre!



Fra fjorårets Bryggeprat vet vi at det er Bårds store kjærleik til havet og ikke minst fiske som gjør at han stiller opp på Passion for Ocean – festivalen. Alle snakker nå om at hvalen med plast har vekket folks bevissthet rundt havmiljøproblematikken.
Bård, har du opplevd noe spesielt, eller har du en personlig historie, fra året som har gått som har fått deg til å tenke «hjelp, nå må det virkelig skje noe»?
“Det er vel ikke ofte det skjer så mye på 1 år i miljøsaken! Det har gått opp for de aller fleste nå at havet trenger hjelp. Ungene har jo blitt så anti plast at vi snart må be dem roe seg litt.
Jeg var på fisketur i vinter hvor kapteinen på båten kastet hele pumpetermosen på havet. Jeg turde ikke si så mye av frykt for også å bli kastet på havet. Jeg velger å tro han gjorde det fordi han ikke vet bedre. Derfor er kunnskap og engasjement det vi trenger.
Om ikke vi her i Norge kan redde alle hav så kan vi gjøre våre fjorder og hav betydelig renere”. Bård Tufte Johansen kommer, her med P4O-gründer Pia Ve Dalen og Penelope Lea fra Miljøpiratene (Foto: P4O)


Terje Lind Bjørsvik er filmdokumentarist og skriver for Naturpress.