Ill.foto: Pxhere
- Annonse -
Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett

Regnet som fulgte i mange regioner, har i tillegg bidratt til å fylle opp slunkne norske vannkraftmagasiner.

Ifølge Energi Norge produserte norske vindturbiner over 1,3 TWh (milliarder kilowattimer) den siste hele uken i september. Det er rekord, og det utgjorde nesten 20 % av den samlede nordiske vindkraftproduksjonen. Tallene er hentet fra NVEs ukentlige kraftrapport.

Vindkraft skal etter de planene som foreligger øke kraftig i Norge i årene framover. Dagens produksjon på 3,5 TWh skal ifølge Vindportalen.no øke til 11,8 TWh når alle besluttede prosjekter er ferdige og i drift.

– Etter mange år med laber bris, er det blitt fart i vindkraftutbyggingen i Norge. I løpet av de kommende årene vil vindkraftproduksjonen mer enn tredobles, forteller næringspolitisk rådgiver Magne Fauli i Energi Norge.

Motstand mot utbygging

Utviklingen blir ikke ønsket ubetinget velkommen av alle. Styreleder i Den norske turistforening, Per Hanasand, er bekymret på naturens vegne.

– Noe av det som gjør store innhogg i naturen er bygging av vindkraftverk. Anleggene er synlige på lang avstand, og skaper støy og varige sår i naturen. Hver vindkraftturbin krever om lag 800 meter grusvei. Det er allerede gitt et stort antall godkjenninger av nye vindkraftanlegg som ennå ikke er bygget, og DNT er bekymret for det store omfanget bransjen og myndighetene nå legger opp til, skriver Hanasand i en kronikk i Stavanger Aftenblad.

Planer om 250 meter høye vindmøller

Et ferskt eksempel på sterk lokal motstand mot vindkraftutbygging har kommet i kjølvannet av planene til Norsk Vind Energi for Stølsheimen i Nordhordland. Her er det tale om å sette opp vindmøller – flere hundre av dem – som er 250 meter høye. En av grunneierne, Signhild Dyrkolbotn, sier ifølge NRK nei takk til store pengesummer som kan bli henne til del om en utbygging kommer i stand.

– Det er snakk om å gjera heile fjellheimen om til eit gigantisk industriområde. Heile grunnlaget for at me bur her, og inviterer folk hit, vil vera borte. Vil barna våre slita seg ut for 50.000 kroner i året, eller sitta i byen og ta imot store summar?, sier hun til NRK.

Vannmagasinene under normalen, men øker nå

Også vannkraftmagasinene i Norge har bedret situasjonen i løpet av de siste våte og vindfulle ukene. Ifølge Energi Norge er fyllingsgraden på landsbasis nå 73,4 prosent, etter at det kom en økning i magasinene bare sist uke på 4 %.

Fortsatt er imidlertid dette mer enn 10 prosentpoeng under normalen. Vannstanden er høyest på Østlandet og lavest i Nord-Norge.

I Norge står vannkraftproduksjonen for om lag 96 % av den samlede kraften. Vannkraftutbygging har også kostet mye natur. Rundt 70 prosent av Norges vassdrag er berørt av kraftutbygging. Norge har 10 av verdens 27 høyeste fossefall og de fleste er nå regulert til vannkraftproduksjon.


 

- Annonse -