Petter Gulli (Foto: Privat).
- Annonse -

Kjære politikere (og der andre) som var til stede på Talanoaen i Stortinget i dag. Her er innlegget dere burde ha hørt, men jeg aldri fikk holdt, da tiden ble kappet på slutten:

En viktig forutsetning for at vi skal klare å nå 1,5 grader målet, er at vi får folket med oss. Og da er det viktige at dere, «Sjefene i Norge», som Gro Nylander sitt barnebarn kalte dere, forstår hvilken rolle dere faktisk har: At det som når man oppdrar barn, ikke kan være dissonans mellom det dere sier og gjør.

Her er min «historie»:

Da jeg så Al Gore sin film i«An incovenient truth» i 2008 våknet den gamle aktivisten i meg, og jeg fortalte alle som ville lytte (og en god del andre også) hvor viktig miljø og klima var. Men så i en opphetet diskusjon sa en god venn av meg til slutt følgende: «Jeg tror ikke det er farlig før Jens sier det».

Først avfeide jeg ham med at han måtte slutte å skyve ansvaret bort fra seg selv, men etter en stund forsto jeg hvilken utrolig viktig innsikt dette var.

Vi lever i et av verdens beste demokratier. Det betyr at vi har politikere som vi stoler på, lytter til – og når alt kommer til alt – faktisk tror at vil vårt beste.

Men det gjør også at dere har et spesielt ansvar. Når debattene på TV i forrige valgkamp handlet om alt annet enn klima, hvordan tror dere da at folket skal tro på at vi står foran vår største utfordring noensinne?

Når den eneste partilederdebatten fra Arendalsuka handlet om Per Sandberg, hva tror dere blir snakket om over middagsbordene i de tusen hjem?

Og viktigst av alt: Når vi fortsetter å pumpe opp olje, og åpner nye felt, hvordan tror dere det fungerer på «kriseforståelsen» hos det norske folk?

Jeg mener at det ene tiltaket som virkelig vil ha effekt nå, er at dere bestemme dere raskt for at vi skal kutte oljen helt. En tydelig dato, ikke langt fram i tid. Fordi det er først da folk fleste kommer til å tro på dere. Og det er først da næringslivet virkelig kommer til å sette i gang den innovasjonen vi trenger for å bli best på noe de neste 50 årene også.

Dere var gode i dag. Dere var tydelige i dag. Og dere var samstemte i dag. Samtidig er dere alle nå i en prosess dere dere forbereder partiprogrammer og materiell
til neste valg. Sett klima øverst, alle sammen. Fordi dere vet at alt annet er ubetydelig om ikke vi klarer å redusere utslippene nok.

Lykke til.

Petter Gulli


 

- Annonse -