Kieran Tait fra Extinction Rebellion (Foto: Privat).

Extinction Rebellion (XR) begynner å få et lite fotfeste også i andre land, og Norge er et av landene som de ønsker å rekruttere fra i tiden framover.

I Sverige og Danmark er det allerede lagt et grunnlag for dannelse av nye «rebell-grupper».

Moderorganisasjonen til Extinction Rebellion, Rising Up!, har som målsetting å skape fundamentale endringer i det politiske og økonomiske systemet. Endringene «må være rotfestet i respekt og takknemlighet», heter det i egenomtalen, men organisasjonen mener at i konfrontasjonen med det bestående samfunnet kommer man ikke utenom sivil ulydighet.

I London vil dette komme til uttrykk 17. november, da byen forsøksvis skal lammes ved å sperre veier og broer i den første, store aksjonen til Extinction Rebellion.

Extinction Rebellions (XR) ikke-voldelige aktivisme retter seg inn mot den økologiske krisen. Organisasjonen har samlet seg rundt et tre-delt krav: 0-utslipp i 2025, mobilisering for klima på linje med mobiliseringen i vesten under 2. verdenskrig, og et deltakende demokratisk system.

«Vi er midt inne den sjette masseutryddelsen på planeten. Forskerne mener vi går inn i en tid der et klimasammenbrudd kan skje raskt», skriver XR.

Fra nettsidene til Extinction Rebellion.

«Den sosiale kontrakten er brutt»

I et opprop som ble publisert i The Guardian i slutten av oktober anklages politikerne for å ha feilet i å håndtere klimakrisen. Den stadig økende utryddelseskrisen betyr at den «sosiale kontrakten er brutt», hevder XR:

«Derfor er det både en oppgave såvel som en moralsk forpliktelse, å ta grep når myndighetene utviser en slik skrikende forsømmelse av sine plikter – å gjøre et opprør for forsvare livet selv».

Oppropet ble signert av en rekke forskere og professorer fra ulike universiteter i England, og i  tillegg noen politikere. Også tidligere erkebiskop av Canterbury, Rowan Williams, skrev under. Kjente personer som George Monbiot og Bernie Sanders har på ulikt vis støttet initiativet.

– Drømmen vår er å skape en verdensomspennende bevegelse. Vi ønsker å løfte krisen opp i lyset, sier Kieran Tait (bildet), som er koordinator for kommunikasjon, og en av veteranene i gruppen.

I England er interessen for XR til stede. Tidligere i høst kom det 1.500 mennesker til et møte der man ventet om lag 300 mennesker, forteller Tait til Naturpress.

XR har fått støtte fra flere hold, også miljøorganisasjoner, men det har vært noe nøling fordi XR vil bruke sivil ulydighet og man er villige til å la seg fengsle for saken.

– Det skjønner vi. Men vi mener sivil ulydighet er nødvendig. Nå begynner vi å få mer av det finansielle på plass også, og det betyr at vi kan ha penger til å betale bøter fra politiet, for eksempel, sier Tait.

Fra nettsidene til XR.

Vil ha på plass koordinator i Norge

Ifølge Tait blir veien for XR til en viss grad til mens man går.

– Men vi har veldig mange mennesker som jobber i kulissene, med struktur og organisering. Hva som skjer hvis vi vokser oss store og begynner å påvirke systemene og markedene, vet jeg ikke. Bevegelsen kontrollerer seg selv. Og får vi svak oppslutning i høst, tar vi bare tråden opp til våren, sier han.

Utbredelsen av XR utenfor Storbritannia er i gang. Det er dannet små grupper med tilhørende Facebook-sider i flere land. I Skandinavia er Danmark og Sverige representert med koordinatorer.

– Vi ønsker å finne en koordinator i Norge, og komme i gang med en gruppe, sier Kieran Tait.


 

- Annonse -

1 kommentar