USA og Russland saboterer på klimakonferansen

Delegater fra mange land er sjokkerte over oppførselen de opplever fra noen av verdens mest innflytelsesrike land, under klimakonferansen.

Donald Trump kalles sjefsfornekteren.

Det vekker oppsikt at USA og Russland har slått følge med oljestatene Saudi-Arabia og Kuwait i å nærmest underslå 1,5-graders rapporten fra FNs klimapanel under klimakonferansen i Katowice.

Australia kritiseres samtidig for å tie stille i diskusjonen om hvorvidt denne rapporten skal få statusen «ønskes velkommen», eller at man bare «merker seg den». Det er foreløpig ikke blitt enighet om hvilke ord som skal brukes.

Denne formaliteten blir lagt vekt på fordi det antas at det vil bli enklere for landene å ignorere innholdet i rapporten dersom den får en vag skriftlig beskrivelse og status.

Mange av delegatene som deltar på COP24 skal ifølge The Guardian ha blitt sjokkerte over holdningen til den svært alvorlige rapporten fra IPCC, som de fem nevnte landene har utvist. I rapporten slås det fast at dersom det skal være mulig å unngå mer enn 1,5 graders oppvarming i dette århundret, må de globale klimautslippene reduseres med 45 % innen 2030, altså om bare 12 år.

Også forskere skal ha blitt svært opprørt over at rapporten blir forsøkt vannet ut og bagatellisert.

– Det er problematisk. Saudi Arabia har alltid oppført seg dårlig under klimadiskusjoner, men det gikk an å overse det så lenge de var alene, eller bare var sammen med Kuwait. At de to nå har fått følge av USA og Russland er mye farligere, sier Alden Meyer, som er direktør for strategi og politikk for Union of Concerned Scientists.

Meyer mener ifølge The Guardian at det hele er pinlig for USA.

– Donald Trump (bildet) er sjefsfornekteren – the denier-in-chief. Han har personlig interesse av å desavuere forskerne. Men vitenskapen forsvinner ikke. De termodynamiske lovene lar seg ikke overse, sier Alden Meyer.


- Annonse -
Vil du annonsere her?