Statsminister Erna Solberg (Foto: Flickr/Høyre).
- Annonse -
Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett

Statsminister Erna Solberg trakk tidligere i kveld fram fire satsingsområder i den nye regjeringsplattformen, hvorav klima skal være det ene.

Kjell Ingolf Ropstad fra KrF la i pressekonferansen etter at forhandlingene var avsluttet, vekt på partiet hadde fått gjennomslag for en skjerpet klimapolitikk.

Venstres Trine Skei Grande pekte på at det skal kuttes 45 % i klimagassutslippene fra ikke-kvotepliktig sektor innen 2030, og at CO2-avgiften skal økes jevnlig. Elbilfordelene skal videreføres, og det skal satses på elfly, fremholdt Grande.

De som hadde forventninger om en vesentlig dreiing av kursen i klimapolitikken og energipolitikken, vil imidlertid ha problemer med å finne dette.

Du kan lese hele dokumentet om den nye regjeringsplattformen her.

I regjeringsplattformen gjøres det klart at olje- og gassnæringen skal spille en nøkkelrolle i norsk økonomi i årene framover. En utfasingsprosess av oljevirksomheten nevnes ikke.

Det skal føres en langsiktig petroleumspolitikk, og det skal letes etter nye, lønnsomme funn, skriver regjeringspartiene.

– Satser ikke på klima, men på olje og motorvei 

MDGs stortingsrepresentant, Une Aina Bastholm, mener at dette var Høyre, Venstre og KrFs store sjanse til å få flyttet norsk klimapolitikk i riktig retning.

Une Aina Bastholm, MDG. (Foto: Flickr/MDG).

– Den sjansen har de nå kastet bort. Klimaendringer har allerede startet. Når regjeringen ikke prioriterer større klimatiltak, setter de tryggheten til barna våre på spill. Plattformen satser ikke på klima, men på olje og motorvei, sier Bastholm etter framleggingen av den politiske plattformen.

– Høyre, Krf og Venstre har gått til valg på en ansvarlig klimapolitikk, men dette ser vi ikke spor av i den nye regjeringsplattformen. Det Norge trenger er en storsatsning på fornybar energi, tog og kollektivsystem, ikke mer oljeleting, sier Bastholm.

– En seier for oljelobbyen

Hun slår fast at  regjeringsplattformen er en stor seier for oljelobbyen.

– Her har de fått enda mer enn i Jeløya-plattformen. Dette kan ikke kalles ambisiøs klimapolitikk.

– Vi vet at et flertall av befolkningen har lyst til å være med på klimadugnaden, men regjeringen sinker. Folk er lei av å høre prat om mål og planer uten at det blir fulgt opp med handling, sier Une Aina Bastholm.

Annonse

- Annonse -