Foto: Anders Hellberg

– Vi har nominert Greta fordi klimatrusselen kanskje er et av de viktigste bidragene til krig og konflikt. Den massive bevegelsen Greta har satt i gang, er et veldig viktig fredsbidrag, sier Øvstegård til VG.

Nominasjonen kommer bare to dager før en stor global klimaaksjonsdag, og som kan spores tilbake til Greta Thunbergs engasjement. Fredag 15. mars skal det holdes klimastreiker i 1.659 byer i 105 land, ifølge The Guardian. Det er ventet at hundretusenvis av unge vil aksjonere.

Det var Gretas skolestreik utenfor den svenske riksdagsbygningen i fjor høst, som ble starten på en kjede av aksjoner og skolestreiker over store deler av verden. Siden har Greta blitt hørt av politikere og samfunntopper ved flere anledninger. Hun har holdt tale på World Economic Forum og hun har talt for EU-topper.

Greta: – Føles uvirkelig

Etter nominasjonen til Nobels fredspris er hun igjen på forsidene til aviser verden rundt. Svenske Aftonbladet har fått henne i tale etter at hun fikk vite om nominasjonen.

– Det er så klart en ære og veldig fint å bli nominert til en så stor pris. Det føles uvirkelig og litt rart, sier Thunberg til avisen, som er sitert av VG.

301 personer er hittil nominert til Nobels fredspris for dette året. Ubekreftede opplysninger går ut på at USAs president Donald Trump skal være en av de andre nominerte.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Greta Thunberg under en demonstrasjon i Brüssel. Foto: Ine Julia Rohjan Schwebs.

– Voksne har ansvar for å lære av de unge

The Guardian omtaler nominasjonen av Greta, og siterer blant annet lederen for nettverket av «klimabyer» C40, Anne Hidalgo:

– Det er virkelig inspirerende å se at unge mennesker, ledet av brilliante unge kvinner, lar sine stemmer bli hørt og kreve øyeblikkelige tiltak for klimaet. De har fullstendig rett i at det vi foretar oss i dag vil bli avgjørende for deres framtid. Min beskjed til unge borgere er  klar: Det er vårt ansvar som voksne og politiske ledere å lære av dere, og levere den framtiden dere vil ha.


 

- Annonse -