Greta Thunberg var med på Fosen-aksjoner i Oslo tidligere i vår. Her utenfor OED i Oslo 27. februar. Foto: Thor Due, Natur og Ungdom.
- Annonse -
Den svenske klimaaktivisten Greta Thunberg kommer til Oslo torsdag for å delta i Fosen-aksjonene, opplyser Natur og Ungdom til NRK.

Onsdag er det to år siden Fosen-dommen i Høyesterett, og samiske grupper og Natur og Ungdom har varslet demonstrasjoner.

Thunberg (bildet) kommer sammen med aksjonister fra klimabevegelsen Fridays for Future, melder NRK.

Representanter for aksjonistene møtte tirsdag statsminister Jonas Gahr Støre (Ap). I forkant av møtet, som startet klokka 10, uttalte talspersonene at de ville høre hva Støre har å si.

– Vi vil takke ja til et møte og å høre hva Støre har å si. Under aksjonene i mars etter 500-dagen, lovet han oss personlig at det ikke skulle få gå 1000 dager med menneskerettighetsbrudd i Norge, skrev aktivist Ella Marie Hætta Isaksen i forkant av møtet.

NIM-advarsel

Aksjonistene viser også til et brev fra Norges institusjon for menneskerettigheter (NIM) som mandag i et brev til Statsministerens kontor påpekte at Norge er i ferd med begå nok et brudd på menneskerettighetene ved ikke å følge opp dommen fra Høyesterett.

– Så vidt vi er kjent med, driftes vindkraftanleggene som tidligere, uten modifikasjoner. De forholdene som Høyesterett fant utgjorde brudd på menneskerettigheter i oktober 2021 har ikke opphørt. Dette betyr at menneskerettighetsbruddet ikke er avsluttet, skriver direktør Adele Matheson Mestad i brevet.

- Annonse -

– Tynnslitt tillit

I utspillet fra NIM blir det påpekt at pågående menneskerettighetsbrudd må stanses. Oppfølgingstiltak som NIM foreslår er rehabilitering av områder, tilbud om erstatningsområder, kompensasjon eller andre tiltak som offentlige beklagelser, samt å gi garantier mot gjentakelse av bruddet, for eksempel gjennom endringer i lover og praksis.

NIM viser til FNs vanlige praksis i saker hvor det er konstatert brudd, at statene må rapportere innen seks måneder om hvilke planer de har for reparasjon av bruddet.

– NIM opplever at tilliten de samiske miljøene har til regjeringen er tynnslitt. Reindriften stiller spørsmål ved om norske rettsstatsgarantier gjelder dem. Staten har vært tungt inne på vindkraftselskapenes side, mot reindriften, med betydelige ressurser i omfattende rettsprosesser. Når reindriften, til tross for dette, vant i Høyesterett, opplever de at avgjørelsen ikke blir fulgt opp med konkrete tiltak, sier Mestad.

- Annonse -
Vil du annonsere her?