Afroz Shah.
- Annonse -
Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett

For 3-4 år siden var stranden Versova ved Mumbai i India dekket av 6.000 tonn med søppel. I dag er den helt ren og barna spiller cricket der.

Mye av forandringen skyldes én person alene, Afroz Shah.

Etter å ha bodd hjemmefra en stund kom Afroz i 2015 tilbake til Mumbai, sin hjemby. Da han fikk se stranden Versova der han pleide å leke som liten gutt, var den fullstendig dekket av søppel i et høyt lag, i hovedsak plastsøppel.

Afroz Shah satte møysommelig i gang med å plukke opp plasten, og i om lag 3 måneder var han alene om arbeidet. Så begynte andre folk å komme og hjelpe til, og snart var det mange hundre mennesker som plukket søppel hver helg. Hittil har 4.000 mennesker deltatt i oppryddingen av Versova, som regnes som den største strandryddingen i verden til nå.

Ikke minst lyktes Afroz med å engasjere skoleelever i Mumbai, og han fikk etterhvert skoler til å inngå kontrakter på å rydde strandsøppel. Modellen har siden blitt adoptert ved andre skoler rundt om i verden.

En liten peptalk fra Afroz før Rusken-gjengen starter strandplukkingen i Hvervenbukta.

– Dere ønsker å utgjøre en forskjell

Kastellet skole på Nordstrand hadde denne uka besøk av Afroz Shah. Etter invitasjon fra Oslo kommune og Bymiljøetaten, sammen med Rusken-aksjonen, stilte Shah på ryddedugnad på Ingierstrand i Hvervenbukta.

Dere ønsker å rydde opp i verden – dere ønsker å utgjøre en forskjell, var den varme rosen skoleelevene fra Kastellet skole fikk fra Afroz før ryddedugnaden tok til.

– Vi kan klage og klage, eller vi kan velge å bli en del av løsningen. Det dere gjør her er det samme som vi gjør i Mumbai, dere har valgt å være en del av løsningen. Jeg er veldig glad for at vi knytter disse båndene oss i mellom. Jo mer vi samarbeider, jo mer klarer vi å rydde opp, sa Shah.

Kastellet samarbeider med indisk skole

Even i klasse 8B i gang med søppelplukking.

Even i klasse 8B på Kastellet var en av plastplukkerne.

– Det er veldig fint at vi rydder opp søppelet på stranda. Vi har også ryddeansvar for Janselva her i nærheten, forklarte han.

– Skolen vår har nå kontakt med en skole i Mumbai som vi skal ha et samarbeid med, men jeg vet ikke så mye mer enn det akkurat nå. Det er veldig dumt med alt søppelet som flyter i verden i dag, og det er bra at vi starter å gjøre noe med det, sier Even.

Rusken-general Jan Hauger fortalte at Rusken-aksjonen aldri har hatt så mange bidrag fra skoler og barnehager i Oslo som nå.

– Den neste generasjonen vil ta ansvaret for miljøet i Oslo, Norge, og ikke minst for planeten for framtida, sa Hauger.

Raymond Johansen: – Vi må lære oss å bruke andre ting enn plast

Byrådsleder Raymond Johansen oppfordret alle til å ta en visitt på YouTube, for å skjønne omfanget av arbeidet som Afroz har lagt ned for elver og strender rundt Mumbai.

– Plast er en stor global utfordring. Plast herfra kan ende opp på Svalbard, i Afrika eller i India, det kommer helt an på strømmene. Vi må også lære oss å bruke andre ting enn plast i framtiden. Vi er den første generasjonen som virkelig ser forurensingen vår, og vi er den siste som kan gjøre noe med det, sa Johansen.

Arbeidet til Afroz Shah har imponert mange, ikke minst FN. I 2016 ble Shah, som er jurist av yrke, utnevnt til UN Champion of the Earth, Inspiration and Action.

Ryddegjeng omslutter byrådsleder Raymond Johansen, Rusken-general Jan Hauger og dagens hovedperson, Afroz Shah.

Alle foto: Naturpress

- Annonse -