Ill.foto: Pixabay.

De fleste av oss som bor i Nord-Europa vil huske sommeren 2018 som en av de varmeste og tørreste på lenge.

Det stemmer jo, men det var også mye annet vær rundt om i vår verdensdel  ifjor, som utmerket seg.

Copernicus Climate Change Service (C3S) er en del av det europeiske værvarslingssenteret (ECMWF), og på vegne av EU har Copernicus kunngjort nye nøkkelfunn for 2018 i sin årlige europeiske klimarapport; «The European State of the Climate». Denne oversikten med relevante indikatorer gir et omfattende innblikk over 2018 sett i sammenheng med klimaendringene.

Klar varmetrend

Den europeiske klimatilstanden viser at 2018 var en av de tre varmeste årene målt for Europa. Alle årstider hadde temperaturer over det historiske gjennomsnittet, med sommeren som den varmeste med en temperatur på over 1,2 grader celsius høyere enn vanlig.

Dette understreker den klare trenden knyttet til oppvarmingen de siste fire tiårene, skriver C3S. Fra begynnelsen av våren og videre til høsten opplevde det nordlige og sentrale Europa eksepsjonelt varmt vær, med temperaturer som er de høyeste som er registrert siden 1950.

Varige værfenomener over Europa

Hør videre hva C3S har observert:

  • Nord- og Sentral-Europa opplevde en lengre periode med tørke. Sesongregnet var mindre enn 80 prosent av normalen for vår, sommer og høst, og gikk over hele vegetasjons- og høsteperioden, noe som resulterte i tap for landbruket, vannbegrensninger og lave vannnivåer i elver.
  • Derimot opplevde enkelte områder i Sør-Europa den våteste våren og sommeren som er målt.
  • I 2018 så Europa flere kalde perioder i begynnelsen av året som påvirket det meste av kontinentet, med februar og mars som de eneste månedene med gjennomsnittstemperaturer under det historiske snittet. Kraftig snøfall slo ned over deler av Europa, inkludert Storbritannia.
  • Over hele Europa var ekstremnedbør under gjennomsnittet, men det var fortsatt en rekke spesifikke hendelser:
  • En bemerkelsesverdig alvorlig værhendelse var ex-orkanen Leslie, som rammet den iberiske halvøy i oktober og var den sterkeste stormen i regionen siden 1842, noe som førte til kraftig nedbør og oversvømmelse over Nord-Spania og Sør-Frankrike.
  • En periode med eksepsjonelt mye regn tidligere på året forårsaket også alvorlig flom i Paris.
  • Deler av Sentral- og Nord-Europa opplevde opptil 40 prosent flere soltimer enn gjennomsnittet, med Tyskland som det mest solrike noen gang målt.
  • Sør-Europa opplevde imidlertid under gjennomsnittlig timer med sol.
  • Påvirkningen av isbreer var betydelig med Alpene som området som mistet mest masse, mens overflatetemperaturen i europeiske innsjøer var den høyeste siden målinger startet i 1995. I sommermånedene var sjøisen mer enn 30% mindre enn det historiske gjennomsnittet.
  • Brannfaren var godt over gjennomsnittet i mange deler av Nord-Europa, spesielt i Skandinavia og rundt Østersjøen, med skogbranner i Sverige registrert som de mest alvorlige i moderne historie. Samtidig så Nord-Europa det høyeste årlige nivået av utslipp i forbindelse med branner siden 2003.

Rapporten inneholder også data om de tre største drivhusgassene – karbondioksid (CO2), metan (CH4) og nitrogenoksid (N2O) – og viser at de globale estimerte nettoverflusene av klimagasser i atmosfæren har økt de siste tiårene. Denne trenden har fortsatt i 2018.

– Hjelp til å planlegge for framtiden

– De pålitelige observasjonsdataene i «The European State of the Climate» spiller en viktig rolle for å forstå planetens tilstand. Ved å gi gratis, brukervennlig, pålitelig og oppdatert informasjon bidrar Copernicus ikke bare til verdensomspennende globale meteorologiske organisasjon (WMO), men gir et verdifullt innblikk til beslutningstakere, organisasjoner og bedrifter for å hjelpe til med å planlegge for fremtiden til fordel for alle innbyggere i og utenfor Europa, sier Juan Garces de Marcilla, direktør for Copernicus Services på ECMWF.

Copernicus-tjenestene er ment å gi innsikt for mange sektorer som påvirker samfunnet, inkludert landbruk, sivil og humanitær hjelp, helse, forsikring, sikkerhet, turisme og by og regional planlegging.

Copernicus er også en bidragsyter til World Meteorological Organization sin ‘Statement on the State of the Global Climate in 2018’, utgitt i mars 2019, som gir en verdensomspennende oversikt over året.


 

- Annonse -