40.000 frivillige ryddet søppel i naturen sist uke

Hold Norge Rent melder at 1.350 ryddeaksjoner ble gjennomført over det ganske land, og det er foreløpig registrert 46 tonn innsamlet søppel.

Mange frivillige grupper har rydda under Strandryddeuka. Denne gjengen fra Orkla tok et tak på Håøya i Oslofjorden. Foto: Hold Norge Rent.
- Annonse -
Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett

Strender, øyer, holmer, elver, innsjøer og til og med havbunnen er ryddet i Norges største nasjonale dugnad, Strandryddeuka.

I år var aksjonen delt inn i seks ulike temadager, blant annet Skoler og barnehagers dag, Dykke- og vassedagen og Småplastdagen.

– Vi har mange å takke! Først og fremst vil vi berømme de frivillige som har vært ute og ryddet i all slags vær og vind. Dugnaden hadde også vært umulig uten renovasjons- og avfallsselskap over hele landet som står på og åpner dørene for gratis innlevering, sier Hold Norge Rents ryddegeneral Fanny Pindsle.

Små tau/garnrester blir funnet oftest

Hold Norge Rent arrangerte to åpningsarrangementer, ett i Geiranger og ett i Harpefoss, hvor henholdsvis marin og landbasert forsøpling var temaer.

– Den aller første Hold Norge Rent-aksjonen fant sted for 50 år siden i Oppland, og derfor var det stas å markere begynnelsen på Strandryddeuka nettopp der, sier fagansvarlig for landforsøpling, Mari Mo Osterheider.

Blant søppelfunnene, som altså til nå har akkumulert seg til 46 tonn, er det laget en topp 10-liste over type avfall.

Her er listen:

  1. Små tau/garnrester (5.783 funn)
  2. Isopor (EPS) (5.303)
  3. Sigarettsneiper (5.019)
  4. Korker og lokk (3.167)
  5. Plastposer (alle typer) (2.960)
  6. Drikkeflasker og bokser (2.535)
  7. Bomullspinner (q-tips) (2.015)
  8. Pakkebånd og strips (1.786)
  9. Matvareemballasje/take away (1.453)
  10. Landbruksplast (1.315)

 

- Annonse -