- Annonse -
Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett

Oslos ordfører Marianne Borgen legger ikke skjul på at hun er skremt over utviklingen. Onsdag morgen deltok hun på plastsøppelplukking sammen med en håndfull Oslo-borgere, miljøfolk og politikere, på strekningen fra rådhuset til Tjuvholmen.

Dugnaden var en oppvarming til den store strandryddeuka som Hold Norge Rent arrangerer fra 30. april til 6. mai. Den store nasjonale strandryddedagen er lørdag 5. mai. I aksjonen inngår toktet med SS Vega som går fra Oslo til Runde og tilbake.

– Dette er et viktig arrangement fordi vi nå lager en stor folkelig dugnad med å rydde strender og langsmed fjordene våre. Vi ser at det er veldig mye søppel som flyter rundt. Å få det opp er utrolig viktig, både for fisk i havet, og fugle- og dyrelivet, men selvfølgelig også for å gjøre det trivelig og hyggelig rundt oss, sier ordføreren i Oslo.

– På dugnader ser man hvor stort problemet er

– Er du skremt over utviklingen den siste tiden?

– Ja, jeg må si det. Det begynte jo med denne hvalen som var full av plast, og så har vi sett det blitt stadig mer og mer. På Dagsrevyen kom nylig oppslaget om reirene til lundefuglen og fuglefjellet som var fullt av plastmaterialer. Dette er en veldig alvorlig situasjon, og kanskje er det et mye større problem enn det mange av oss tidligere har visst.

Borgen mener at når man er med på ryddedugnadene fungerer det også som en øyeåpner.

– Da ser du selv hvor stort problemet egentlig er. Og det handler om mer enn «bare» å plukke opp, man må samtidig bli bevisstgjort at vi må bruke mindre plast, så dette har også en holdningsskapende effekt, sier ordfører Marianne Borgen.

Fant veldig mye sneiper

«Ploggesjef» på rydderunden langs Aker Brygge i Oslo var Fanny Pindsle fra miljøorganisasjonen Spire. Spire har sluttet seg til aksjonen som Hold Norge Rent holder i.

– Ungdomsorganisasjonene er veldig opptatt av denne typen forurensing, så det ble naturlig for Spire å gjøre dette. Og plogging, altså å jogge samtidig med at man plukker søppel, er en trend vi blir med på. Marin forsøpling er et av de største miljøproblemene våre idag, og det er veldig viktig at vi tar grep og plukker opp søppel. Vi har funnet mye i dag, spesielt har vi funnet mye sneiper. Det er typisk urbant – å finne mye sneiper, sier Fanny Pindsle til Naturpress.

Fanny Pindsle fra Spire med søppelfangsten, etter bare noen få meters rydding.

Hermstad: – Vi må handle, ikke bare snakke

Politiker Arild Hermstad fra Miljøpartiet de grønne mener vi er nødt til rydde mer. Han deltok også på ploggingen onsdag morgen.

– Nå kommer det stadig nye rapporter som forteller om tilstanden for hval og fugl og fisk, og snart har vi det i maten vår. Vi er rett og slett nødt til å rydde mer. Vi må gjøre noe med problemet – ikke bare snakke, men vi må handle, sier Hermstad.

Se video med Arild Hermstad

 

Flere bilder her, fra ploggingen i Oslo, onsdag morgen:

Anna Karlsson, avtroppende leder i Spire, var med på søppeldugnad.
Saumfaring av asfalten.
Fornøyde ploggere, ved rundens slutt. Det tok bare 35 minutter å samle adskillige mengder søppel.

 

- Annonse -