USAs utenriksminister Mike Pompeo. Foto: Gage Skidmore / Flickr.
- Annonse -
Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett

Arktisk råd har vært samlet i Rovaniemi i Finland, og meningen var at møtet skulle ende opp med en felleserklæring, slik disse møtene tradisjonelt avsluttes.

Det skjedde ikke denne gangen, og årsaken var at USA ikke ville signere en erklæring der de var uenige i den delen av innholdet som dreide seg om klima.

I stedet satte USAs utenriksminister Mike Pompeo sitt preg på møtet med sine uttalelser og prioriteringer om Arktis.

Satelittfoto av sjøisen i Arktis. Skjermdump, NASA-video.

«Arktis er i fremste rekke når det gjelder muligheter og rikdom. Området rommer 13 prosent av verdens urørte oljeressurser, 30 prosent av den urørte gassen, har overflod av uran, sjeldne jordmetaller, gull og edelstener», sa Pompeo i sin tale i Rovaniemi, ifølge Associated Press.

«Stadige reduksjoner i sjøisen åpner opp for nye passasjerruter og nye muligheter for handel», sa han videre, og «denne utviklingen kan potensielt kutte transporttiden mellom Asia og Vesten med så mye som 20 dager».

Pompeo skal ikke ha nevnt ordet klimaendringer i det hele tatt.

Norges utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H), sier til NRK at hun er skuffet over utfallet.
– Vi skulle gjerne sett at det ble en felleserklæring, og det har vi jobbet mye med å få til. Når det ikke skjedde, var det fordi amerikanerne ikke ønsket noen referanse til global oppvarming og klimaendringer, mens vi andre gjorde det.
Arktisk råd er et samarbeidsorgan mellom de åtte arktiske landene Norge, Danmark/Grønland/Færøyene, Sverige, Finland, Island, USA, Canada og Russland. Oppdraget til rådet er å bidra til bærekraftig utvikling og vern av miljøet i Arktis.
- Annonse -