Bildet er fra protestaksjonene mot oljerørledningen Dakota Access Pipeline. Foto: Desiree Kane, Wikimedia Commons / CC.

Lovforslaget H.B. 3557, som er under behandling i senatet etter å ha passert første nivå tidligere denne måneden, setter straff for innblanding i oppføring av energiinfrastruktur ved å definere protester som forbrytelser. Strafferammen vil ligge mellom 2 og 10 år.

Lovteksten er redigert av den republikanske representanten Chris Paddie. Den gikk igjennom i det første kammeret i delstaten 7. mai, med 99 mot 45 stemmer, og to blanke. I senatet føres lovforslaget fram av republikaneren Pat Fallon.


Det er en anti-protest lov i favør av fossilindustrien, og i favør av selskaper kontra mennesker.

Frankie Orona, administrerende direktør i Society of Native Nations.


I kommentarer under lovens gjennomgang i det første kammeret, forsøkte Paddie å dempe frykten hos dem som mener loven vil ramme ikke-voldelige protester.

– Denne loven vil ikke ramme de som velger å protestere fredelig, uansett årsak, sa Paddie. – Den knytter ansvar opp til de som potensielt skader eller ødelegger infrastruktur av vital betydning.

Men motstandere av loven er uenig, og peker på språkbruken i loven.

– Det er en anti-protest lov i favør av fossilindustrien, og i favør av selskaper kontra mennesker, uttalte Frankie Orona, administrerende direktør i Society of Native Nations, til avisen The Austin-Statesman.

Loven «kriminaliserer samvittighetsfulle, omtenksomme mennesker som er varslere for sine samfunn», sa aktivisten Lori Glover til The Texas Observer.

En høring i komitéen for naturressurser og økonomisk utvikling fikk motstandere av loven til å ta til motmæle, men det er uklart om standpunktene deres vil utgjøre noen forskjell.

Lovforslaget i Texas er det siste i en rekke på delstatsnivå, der hensikten er å ramme protester mot oljerørledninger. I kjølvannet av en økning i anti-oljerørledning-aksjoner de siste par årene har flere delstater slått ned på miljøaktivister, ifølge nettstedet Grist. 

Forsøkene på å straffe de som protesterer mot oljerørledninger har fått spredning til flere stater med store olje- og gassreserver i [USA] de siste to årene. I noen tilfeller har dette samlet tverrpolitisk støtte. Ved siden av Louisiana har fire andre stater; Oklahoma, Nord-Dakota, Sør-Dakota og Iowa, iverksatt liknende lover etter at protestene mot Dakota Access Pipeline tiltrakk seg nasjonal (og internasjonal, red.anm.) oppmerksomhet og gav inspirasjon til en bølge av sivil ulydighet.

Loven i Texas skaper også nasjonal oppmerksomhet.

«Texas prøver å gjøre protester mot oljerørledninger til en tredjegrads forbrytelse, samme som for mordforsøk,  tvitret klimaaktivist Bill McGibben for noen dager siden.

Aksjonsgruppen Public Citizen omtalte i en tweet lovforslaget som «et forsøk – støttet av olje og gass – på å skvise miljøprotester».

«Dette må bli en nasjonal sak», uttalte gruppen.


Denne artikkelen ble først publisert på nettstedet Common Dreams, og republiseres på Naturpress etter reglene i Creative Commons.

- Annonse -