XR-aksjonister utenfor Erna Solbergs kontoradresse. Foto: Skjermdump/stillbilde, XR-video.
- Annonse -
Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett

Extinction Rebellion Norge aksjonerte i dag mot statsministerens kontor (SMK) ved Glacis gate 1 i Oslo.

Demonstrantene helte blod eller blodliknende væske utover gaten ved inngangsporten til kontoret til statsminister Erna Solberg. Aksjonsformen kalles «våre barns blod», og er benyttet av gruppen i flere andre land.

Aksjonen torsdag kommer bare et døgn etter at medlemmer av gruppen aksjonerte i Stortinget med appeller fra galleriet mens debatt pågikk i salen.

Les om demonstrasjonen på Stortinget her.

Som et bakteppe for dagens aksjon utenfor Erna Solbergs kontor refererer gruppen til en uttalelse som Solberg har kommet med: «Den er ikke født enda som slukker lyset på norsk sokkel».

Extinction Rebellion Norge skriver i en pressemelding at «Erna Solberg må bestemme seg for om hun er sjef for et oljeselskap eller statsminister med ansvar for folkets liv og helse.»

XR peker blant annet på Fremskrittspartiets rolle i dagens blå regjering.

«Syv av ministrene i hennes regjering kommer fra et parti som er sterkt kritisk til klimaforskningen, flere av disse har fått nøkkelposter der de kan trenere effektiv innsats mot trusselen verden står overfor», skriver gruppen.

FrP-talsperson: – Vi har den meste offensive klimapolitikken som er lagd

Miljøpolitisk talsperson i Fremskrittspartiet, Gisle Saudland, vil ikke være med på at hans parti er regjeringens sinke i klimaspørsmålet.

– Hele regjeringen står bak vår offensive klimapolitikk, inkludert Fremskrittspartiets statsråder. Regjeringen står bak den mest offensive klimapolitikken som noensinne er lagd. Kritikken som fremkommer faller på sin egen urimelighet, sier Saudland til Naturpress.

– Aksjonistene mener det går altfor sakte med klimatiltakene?

– Jeg har forståelse for synet om at det ikke går fort nok. Men en så omfattende sak som dette krever mer enn symbolpolitikk, som det for eksempel stans i olje- og gassproduksjonen er.

– Hva sier du til barn og unge som i tusentalls har streiket for klima i løpet av det siste året, og som er er redd for framtida?

– Det som til slutt blir den endelige klimapolitkken blir til i en symbiose mellom miljøbevegelsen og oss politikere. Politikerne kan ikke ha alltid ha hele bildet, og vi trenger input fra andre. Men hvis man har en aktivistisk linje skaper det polarisering og motreaksjoner.

– Hva synes du om aksjonen utenfor hos statsministeren i dag?

– Jeg tror ikke det bidrar til en konstruktiv debatt, men jeg skal ikke innta en belærende tone her fra Stortinget. Jeg verdsetter ytringsfriheten høyt.

Saudland presiserer overfor Naturpress at såkalt klimafornektelse ikke har noen plass i dagens Fremskrittsparti, og at han nylig tok et oppgjør med slike holdninger fra Stortingets talerstol.

Erland Kiøsterud: – Jeg står her fordi jeg er sint

Blant de som holdt appell under dagens aksjon utenfor Erna Solbergs kontor var forfatter Erland Kiøsterud. Han sa blant annet:

– Jeg er i sorg fordi matjorden vår forringes, fordi verdenshavene våre fylles av plast, fordi luften vi alle puster inn forgiftes, fordi vi med vår livsform fortrenger planter og dyr, det rike biologiske mangfoldet på den eneste jorden vi har. Jeg står her fordi jeg er sint.

En av demonstrantene var Rena Ihlen, bestemor til seks. Hun spurte om hvorfor regjeringen fortsetter å klamre seg til oljeriggene, og om vi har blitt en grådig nasjon som ikke bryr seg om livet.

– Er det rett overfor kommende generasjoner at landets oljeselskap, Equinor, produserer og leter i 25 land, verden over, når vi allerede har belastet atmosfæren med store mengder CO2 og fylt pengebingen vår med 9000 milliarder kroner? Vi vil ikke bli rikere.

Vi vil heller redde livsgrunnlaget på jorda for kommende generasjoner, sa Ihlen.


- Annonse -