- Annonse -
Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett

Sykkelfestivalen Utflukt i Trysil er etter eget utsagn Norges største sykkelfestival, og torsdag denne uka åpner ballet, som varer til søndag 23. juni.

Programmet er tettpakket, lover arrangøren Terrengsykkel, som er nettstedet for de terrengsykkelfrelste.

Blant tilbudene er guidede turer med Trysil stisykkelag, kurs med anerkjente syklister, Mini-Utflukt – et tilbud til alle åttendeklassingene i Trysil, Klunker Race – ritt for deltakere med sykler uten demping, yoga for stive syklister, afterbike, elsykkeldebatt og Norgespremiere på filmen Return to Earth fra Anthill Films.

Og mye, mye annet.

Festivalsjef Tonje Sameien gleder seg til å ønske deltagerne velkommen med det hun kaller det mest komplette programmet noensinne på det hun mener er en av Europas beste sykkeldestinasjoner. Hun lover lave skuldre, god stemning og masse sykkelglede for deltakerne.

– Det er viktig for oss å være en fest for de lokale, og ikke bare alle andre som kommer hit. Derfor har vi gått inn for en dag med sykkelaktiviteter for alle åttendeklassingene i Trysil i år, i samarbeid med Trysilguidene. Vi håper det blir godt mottatt og kan bli noe å bygge videre på, sier Sameien.

Et av de mer spektakulære innslagene blir når trial-proffen Eirik Ulltang sammen med kompisen Joachim Skjævestad holder sykkelshow i 300 kvadratmeter rigg med elementer. I tillegg til showet holder de to også kurs for både barn og voksne.

Tonje Sameien understreker at det disse to driver med, ikke bare er for «ekstremister».

– Det er ferdigheter som er nyttige for alle syklister, og Eirik understreker at det handler om å bruke den sykkelen du har, så kom gjerne med stisykkel her, oppfordrer hun.

Hun opplyser at dirtsyklistene Sindre Harbak og Adrian Tell også holder kurs, med hopp og dropp som tema.

Trysil på sykkeltoppen

Trysil har plassert seg aller øverst her i landet som sykkeldestinasjon. Utviklingen av stier begynte i 2013, da en masterplan ble utarbeidet og de første stiene ble åpnet i Gullia i 2015. I dag er det totalt 45 kilometer med tilrettelagte og bygde stier, og ytterligere 12 kilometer er prosjektert de kommende årene.

For satsingen har det vanket priser til fjellbygda. Folkets Reiselivspris kom i 2019, og den internasjonale prisen Cluster Montagne Awards for utvikling av fjelldestinasjoner og skiområder ble vunnet av Trysil i 2016.

Sosialt – og «kjenne på frykten»

Syklistene kommer til sykkelfestivalen Utfukt i all hovedsak for å sykle. Men mentale øvelser får også plass. I år skal frykt som begrep i sykkelsammenheng belyses, og det skjer når Emil Carlssons «Cyclotherapy-intervju» dras i gang på fredag kveld. I samtale med utfortalentet Mille Johnset vil Carlsson, som selv både er psykolog, utfor- og endurosyklist, reflektere rundt temaet frykt og hvordan mestre frykt.

– Å mestre frykt handler ikke bare om å ignorere frykt og dunke på. Du må kjenne på den, og kjenne igjen signalene på at det er skummelt. Da kan du ta tak i frykten, og analysere hvorfor det kjennes skummelt. Er det fordi jeg har krasjet, eller fordi jeg ikke har gjort lignende ting før, sier festivalsjef Sameien.

Utenfor sykkelløypene vektlegges det sosiale høyt under festivalen, og en viktig grunn til å dra på festival er å henge med likesinnede, treffe gamle venner og stifte nye bekjentskaper. Tradisjonen tro blir det afterbike på Sweet i sentrum lørdag ettermiddag, men i år blir det også flere muligheter.

– Vi ønsker å legge til rette for gode sosiale arenaer. I år har vi derfor lagt opp til afterbike på Mt. Mocca på Radisson Blu. Vi håper det kan bli et godt samlingspunkt, et sted å henge etter syklingen, og få seg litt mat og drikke. Både torsdag og fredag ettermiddag har vi DJ der som står for musikk.


Alle foto: Terrengsykkel

- Annonse -