Even Nord Rydningen, leder av Klimabrølet. Foto: Klimabrølet.
- Annonse -

(Saken er oppdatert) Nettverket Klimabrølet har gjort sin opptelling fra oppmøtene på lørdag, rundt om i landet. Tallene de presenterer er at det i Oslo kom anslagsvis 20.000 mennesker, mens drøyt 10.000 tilsammen møtte opp ellers i landet. I Bergen kom over 5.000, ifølge Klimabrølet. 

Antallet i Oslo står i motsetning til hva politiets innsatsleder anslår – mellom seks og åtte tusen.

Initiativtaker og leder av Klimabrølet, Even Nord Rydningen, hadde på forhånd ønsket seg 100.000 til å brøle for klimaet, men måtte se at det tallet var utenfor rekkevidde.

– I dag har over 30.000 vist at vi ønsker handling. Vi vet at det ikke blir enkelt. Brølet skal vekke Storting og regjering og gi dem motet de trenger for å vedta en mye tøffere klimapolitikk og øke tempoet i gjennomføringen, sier Nord Rydningen i en pressemelding.

OPPDATERING:

Klimabrølet har i etterkant innhentet eksterne beregninger om antallet, som oppjusterer mengden til minst 30.000 i Oslo, og nærmere 60.000 tilsammen i Norge.

- Annonse -

– Når folk står tettpakket foran Stortinget med sidegater tilsvarer det 10.000 mennesker. Det er en imponerende oppslutning når Klimabrølet i tillegg tettpakker Spikersuppa, Karl Johan og Universitetsplassen med deltakere. Det må ha vært minst 30.000 tilstede da brølet gikk klokken 16.30, sier telleekspert Arne H. Rolijordet.

– Vår ultimate kamp

Som en kommentar til at Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet nå for første gang vil gjøre klimasaken til en hovedsak i kommunevalgkampen, sier Nord Rydningen at han tror framtidens ledere nå forstår at de må sette miljø og klima først.

– Dette er vår ultimate kamp for arbeiderrettigheter, for rettferdighet, for en sterk natur, for økonomien vår. Det er åpenbart at de ser hva som kommer nå, men det er for sent å  vente på at alle barn og unge får stemmeretten sin – da vil ubotelig skade alt være gjort, sier han til Naturpress.

Han mener at at samarbeid på tvers av partipolitiske tilhørigheter, generasjoner og kommunegrenser må til for å nå klimamålene.

– Nøyaktig hva som kreves for å stanse klimakrisen er politikerne og fagmiljøene best egnet til å svare på. Vi krever at Stortinget og kommunestyrene ikke bare vedtar ambisjoner. Nå må politikerne legge frem troverdige handlingsplaner som forklarer hvordan vi skal sikre en trygg fremtid for oss, og de som kommer etter oss, sier Rydningen.

– I dag har vi sett at en krise kan utløse noe fantastisk i oss. Vi står ovenfor en særdeles krevende øvelse, men har valgt å møte den med pågangsmot, glede og optimisme, ikke bare frustrasjon og sinne. Vi trenger mer samarbeid og sterkere samhold i tiden som kommer, sier Rydningen.

Vil forsterke engasjementet fram mot Stortingsvalget i 2021

Siden februar i år har den partipolitisk uavhengige foreningen Klimabrølet jobbet for å arrangere markeringen sist lørdag. Foreningen har nå mer enn 100 frivillige i Oslo og rundt omkring i norske byer. I tillegg har over 100 store og små bedrifter og organisasjoner blitt med og oppfordret ansatte og medlemmer til å delta i markeringen.

– Vi har på kort tid bygget en usedvanlig sterk klimaallianse. Nå skal vi sette oss ned og se på hvordan vi kan forsterke engasjementet enda mer, med sikte på at Norge får det politiske lederskapet vi fortjener etter stortingsvalget i 2021, sier Rydningen.

- Annonse -
Vil du annonsere her?