MATMANGEL: Junior* (9 mnd) er underernært, men den nærmeste klinikken har ikke den næringsrike maten han trenger for å bli frisk. Familien har måttet redusere antall måltider om dagen og barna gråter av sult. Foto: Sacha Myers / Redd Barna.
- Annonse -
Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett

Matmangel i Zimbabwe tvinger barn til å spise bare ett måltid om dagen og til å gå i flere timer for å hente vann, ifølge Redd Barna.

Organisasjonen frykter liv kan gå tapt dersom det ikke iverksettes akutte hjelpetiltak.

Familier i Zimbabwe må ty til stadig mer ekstreme tiltak for å overleve, rapporterer Redd Barna. Foreldre forteller at de tar barna sine ut av skolen for at de skal arbeide, eller fordi foreldrene ikke lenger har råd til å betale for skolegangen. De forteller også at de har blitt nødt til å gifte bort døtrene sine til mer velstående familier for å få mat.

Minst 7,7 millioner mennesker mangler tilgang på mat, og over 3,8 millioner av dem er barn.

Barn som gråter av sult

Noen familier har ikke råd til å gi barna mer enn ett måltid om dagen. De har blitt tvunget til å selge alle eiendelene sine, og mange har blitt nødt til å migrere – ofte på utrygge måter – til andre land.

Michelle* (17) bor i en avsidesliggende landsby i sørlige Zimbabwe, sammen med sin 9 måneder gamle baby. Hun og familien har måttet redusere antall måltider om dagen, og hun forteller at barna gråter av sult:

– Sønnen min er ni måneder. Jeg ble veldig lei meg da de fortalte at han var undervektig. Jeg fikk ikke sove. Jeg skjønte ingenting, fordi jeg har jo ammet han. Nå må jeg gå fire kilometer til klinikken som deler ut grøt, men ofte er de tomme for den. Det tar meg tre timer å gå dit, sier hun til Redd Barna.

Økonomisk krise og klimakrise

Zimbabwe står ovenfor den verste økonomiske krisen landet har opplevd siden 2008, med den høyeste inflasjonsraten i verden, ifølge IMF. Den økonomiske situasjonen har i lang tid vært preget av kontantmangel, høy nasjonal gjeld, arbeidsledighet og vedvarende økning i prisene på basisvarer og tjenester.

Matmangelen er også et resultat av klimakrise i regionen, som har vært rammet av alvorlig tørke siden 2018. Mange elver, brønner og demninger har tørket opp, og flere steder må barn gå i timevis for å hente vann. Selv om noen områder fikk nedbør i perioden november 2019 til januar 2020, falt mye av regnet på knusktørr bakke, som igjen førte til oversvømmelser og flom. Derfor har det blitt vanskelig for bønder å drive jordbruk.

– Dette er en ekstremt kompleks situasjon. Vi har sett en oppgang i alenefødsler og en nedgang i vaksinasjoner ettersom helsevesenet brister. Lite regn har gjort det vanskeligere å få tak i vann og tvinger barn til å reise lenger, noe som utsetter dem for risikoen for vold og overgrep. Situasjonen er spesielt vanskelig for jenter som ofte blir tvunget til å gifte seg i ung alder, sier Redd Barnas landsjef i Zimbabwe, William Lynch.

Han oppfordrer det internasjonale samfunnet til å iverksette akutte tiltak for å forhindre at situasjonen i landet forverrer seg.

– Menneskene i Zimbabwe har blitt presset til sitt ytterste de siste årene, og nå er de på randen av kollaps. Internasjonale aktører, regjeringer, frivillige organisasjoner og givere må gå sammen for å hjelpe dem.

Fakta om Redd Barna i Zimbabwe:

  • Redd Barna har jobbet i Zimbabwe siden 1983 og oppskalerer nå sin beredskap for å hjelpe de mest utsatte barna.
  • Organisasjonen fokuserer på matsikkerhet, helse, ernæring, utdanning og barnevern.
  • Redd Barnas nødhjelpsteam er utplassert for å vurdere krisesituasjonen i landet. Organisasjonen har satt i verk en rekke hjelpetilbud for å forbedre helse- og ernæringstjenestene i landet, samt redusere risikoen for sykdomsutbrudd.

*Navnene er endret av personvernhensyn.


 

- Annonse -