Bølgekraftverket boltes fast i en bergside slik at det får en naturlig sterk struktur, og gir en optimal plassering med tanke på reparasjon. Foto: Ungt Entreprenørskap.

Ungdomsbedriften fra Thora Storm videregående skole i Trondheim har utviklet et innovativt småskala bølgekraftverk som blant annet kan brukes på hytta.

Det holdt til topplasseringen i NM i kåringen av landets beste ungdomsbedrift.

Juryen har latt seg begeistre. «Bedriften tar en posisjon i et viktig marked, og de har funnet en nisje basert på teft og innovasjon», uttaler juryen.

De mener Current UB har både et nasjonalt og internasjonalt potensial. Kundens behov står i sentrum og de har et helhetsperspektiv på produktet som også omfatter planer for service og reparasjon. I tillegg imponerer de med godt samarbeid med næringsliv og forskningsmiljø. Juryen trekker også frem den morsomme dobbeltbetydningen i navnet.

Current UB skal dermed representere Norge i EM i Ungdomsbedrift som arrangeres 22-24. juli av JA Portugal og JA Europe. Også dette mesterskapet avvikles digitalt.

Strøm året rundt ved sjøen

Gründrene fra Thora Storm har hatt som utgangspunkt å utnytte en energikilde som er bra både for naturen, samfunnet og mennesket. Bølgekraftverket skal sikre energiutbytte på lik linje med andre energikilder, og er samtidig betydelig rimeligere enn andre alternativer. Det vil kunne produsere strøm året rundt. Produktet passer bra for husholdninger og hytter langs kysten som ønsker å produsere bærekraftig energi. Et ekstra pluss er at kundene kan søke støtte fra Enova. Elevene har hatt tett dialog med fagpersoner fra marinteknologisk institutt ved NTNU i tillegg til aktører som TrønderEnergi, FosenKraft, NTE, EGGS Design og BLJ Engineering.

Current UB gikk også av med seieren i kategorien «Innovasjonsprisen».

Her er en video der vinnerne presenterer bølgekraftverket de har utviklet:

Grete Ingeborg Nykkelmo, administrerende direktør i Ungt Entreprenørskap Norge er imponert over de unge gründerene.

– Det elevene i Current UB har lært gjennom å drive ungdomsbedrift, går det ikke an å lese seg til i en bok. Elevene har opparbeidet seg en enorm kompetanse om kreativitets- og innovasjonsprosesser i kombinasjon med realfagskunnskap. De har vært utrolig dyktige på å jobbe bevisst og tett med lokalt næringsliv, og har bygd et relevant nettverk gjennom skoleåret. Deres produkt er rett og slett genialt!, sier Nykkelmo.

– Morsomt og lærerikt med digitalt NM

Marimo UB fra Romsdal videregående skole stakk av med 2. plassen. Marimo UB skal med en helt ny og innovativ teknologi fjerne mikroplast i oppdrettsnæringa. 3. plassen går til Søveknas UB fra Nome videregående skole. Søveknas UB lager hjemmelagde, tradisjonsrike potetflatbrød med en unik moderne vri. Totalt 19 ungdomsbedrifter deltok i konkurransen om å bli «Beste Ungdomsbedrift».

H.K.H Kronprins Haakon hilste til deltakerne på videolink:

«Vi trenger ideene, entusiasmen og gjennomføringsevnen deres – mer enn noen gang! Jeg håper at en del av ideene som kommer fram gjennom ungdomsbedriftene deres kommer til å bli en del av dagliglivet vårt i årene som kommer.»

138 ungdomsbedrifter med over 800 elever fra videregående skoler var kvalifisert til årets NM Ungdomsbedrift i regi av Ungt Entreprenørskap. Konkurransen hadde med nesten 13 000 elever fra videregående skoler i hele landet. På grunn av koronasituasjonen har året NM vært digitalt. Nykkelmo sier følgende om uka:

– Vi har bare fått gode tilbakemeldinger fra alle kanter på at vi snudde oss rundt og arrangerte NM digitalt. Dette har vært morsomt og lærerikt for oss, og det håper vi det også har vært for elever og lærere.

  • 1. plass: Current UB fra Thora Storm videregående skole i Trøndelag. Elevene studerer realfag.
  • 2 plass: Marimo UB fra Romsdal videregående skole i Møre og Romsdal. Elevene studerer innovasjon og ledelse.
  • 3 plass: Søveknas UB fra Nome videregående skole i Vestfold og Telemark. Elevene studerer naturbruk.

Denne artikkelen bygger på en tilnærmet uredigert pressemelding fra Ungt Entreprenørskap.

- Annonse -
Vil du annonsere her?