I undersøkelsen kommer det fram at en av to ønsker å redusere eller stoppe dagens utbygging helt. Foto: Lars Verket

I en fersk Ipsos-undersøkelse gjennomført på vegne av Norsk Friluftsliv oppgir 49 prosent at de mener utbygging i strandsonen bør reduseres eller stoppes helt.

20 prosent vil tillate utbygging på samme nivå som i dag, mens 7 prosent av de spurte oppgir at de ønsker å åpne for mer utbygging enn i dag.

Regjeringen har nylig foreslått en lovendring som vil gjøre det enklere å få dispensasjon for det gjeldende byggeforbudet i 100-metersbeltet langs sjøen.

– Trenger innstramming, ikke oppmykning

– Undersøkelsen viser at regjeringens forslag om å mykne opp regelverket er i utakt med befolkningens ønsker, sier Lasse Heimdal, generalsekretær i Norsk Friluftsliv, i en pressemelding.

31,5 prosent av strandsonen i Norge er utbygd, ifølge Norsk Friluftsliv.

– Strandsonen tilhører allmennheten, og friluftsliv ved vann og sjø er viktig for livskvaliteten vår. Selv om vi har et byggeforbud i strandsonen er denne allerede under stort press. Det vi trenger nå er en innstramming av regelverket, og ikke en oppmykning, sier Lasse Heimdal, generalsekretær i Norsk Friluftsliv.

Rokkan Iversen (MDG): – Viser Høyres grådighet på forbruk av natur

Regjeringen oppgir selv at det er arealene langs sjøen som er under sterkest utbyggingspress. Men distrikts- og digitaliseringsminister Linda Hofstad Helleland (H) uttaler seg i motsatt retning.

– Distriktene har veldige mange området langs sjøen som ikke er under press. Der finnes det muligheter for å skape aktivitet og vekst, sier Helleland til NRK.

Helleland mener «det finnes mange muligheter» fra Sørlandet og opp hele Vestlandet, og deler av Trondheimsfjorden.

– Jeg synes dette forslaget er forferdelig dårlig. Det viser med tydelighet den grådigheten Høyre har når det kommer til forbruk av natur, sier nestleder i MDG, Kriss Rokkan Iversen, også til NRK.


 

- Annonse -
Vil du annonsere her?