Foto: Danmarks Naturfredningsforening (utsnitt).

I dag, mandag 31. august, får medlemmene i det danske Folketinget, en e-post fra Danmarks Naturfredningsforening. Der ligger et spesielt bilde.

Organisasjonen tilsvarer Naturvernforbundet i Norge, og har om lag 130 000 medlemmer.

Bildet, og som vises i artikkelen her, er en montasje der folketingssalen er inntatt av natur; planter som kryper over gulvene og trær som vokser over stoler og bord. Det samme bildet er også å se som plakater på busskur i København.

«Fortvilende dårlig tilstand»

Dette er Danmarks Naturfredningsforenings måte å vise sine folkevalgte politikere at mere penger til natur må inn i det danske statsbudsjettet (heter finanslov på dansk) som snart skal behandles. De er ikke fornøyd med hva fjorårets statsbudsjett inneholdt i så måte.

– Danmarks natur er i en fortvilende dårlig tilstand, sier presidenten i foreningen, Maria Reumert Gjerding, i en post på hjemmesidene.

Vil ha vernet opp fra 0,5 prosent til 20 prosent

– Flere tusen av våre arter er truet av utryddelse, og naturen og økosystemene våre forringes. Det vi mister er uerstattelig. Utviklingen skal ikke bare stoppes, den skal snus så vi kan etterlate en bedre natur til våre barn og barnebarn, sier Gjerding.

Alvoret for Danmarks del understrekes blant annet med at bare 0,5 prosent av landets areal har et vern, «der naturens interesser kommer først», ifølge foreningen.

«Det tallet skal være minst 20 prosent, hvis vi skal stoppe arternes tilbakegang», skriver foreningen.

15 nye nasjonalnaturparker skal opprettes

Den danske regjeringen har satt som ambisjon at det skal opprettes 15 naturnasjonalparker, og at mer skog skal vernes. Danmarks Naturfredningsforening er utålmodige med å få på plass finansieringen for at disse målene kan nås, og har gjort sine beregninger på hva som skal til av penger; 2 milliarder kroner i tre år.

– Vi har en klar formening om at Folketinget med den kommende finanslov (statsbudsjett) for 2021 vil insistere på at det blir avsatt midler til en Grønn Naturpakke, slik at vi allerede fra neste år kan begynne med disse sentrale innsatsene, sier Maria Reumert Gjerding.


 

- Annonse -