Magnus Selven, Spareøkonom i Sbanken. Foto: Sbanken.

Av alle fondskjøp utført av Sbanken-kunder i oktober var 76 prosent plassert i etisk merkede fond.

44 prosent av alle investeringer var i tillegg plassert i lavkarbon-merkede fond.

– Dette er positive tendenser som gjør meg glad å se, sier Magnus Selven, spareøkonom i Sbanken.

– Vi innførte som første bank i Norge etisk merking allerede tilbake i 2010, og siden den tid har andelen grønne investeringer blant våre kunder stadig økt. Dette er på samme tid en generell tendens i markedet, men én som Sbanken-kundene går i bresjen for – med resultater, sier Selven i en melding som banken har sendt ut.

På Sbankens topp ti-liste over netto fondskjøp er fire fond etisk merkede, med Storebrand Fornybar Energi på topp. Sbanken merker sine etiske fond med enten to grønne blader, ett grønt blad eller ett gult blad, og av alle netto fondskjøp er tre fjerdedeler etisk merkede.

I september lanserte Sbanken lavkarbon-merking av fond. I oktober var 44 prosent av Sbankens nettokjøp i slike lavkarbonmerkede fond. Videre hadde 54 prosent av nettokjøpte fond to grønne blader, 9 prosent ett grønt blad og 13 prosent ett gult blad.

Magnus Selven kaller lavkarbonmerkede fond med to grønne blader «det ypperste innen grønn og etisk fondssparing». Hans tolkning av utviklingen i markedet er at det går i en grønn retning.

– Salgslisten viser klare tegn på at det er en grønn trend i markedet, og at fond uten etisk merking er mindre populært enn tidligere. Det betyr ikke at fondene på salgslisten er uinteressante, men at kundefokus og konkurransebildet hele tiden utvikler seg. Eksempelvis har det de siste årene kommet frem flere teknologifond som har gjort det langt bedre enn eksempelvis DNB Teknologi, som tidligere har vært på kjøpstoppen. Kundene følger tydeligvis med og agerer deretter, sier Selven.

Topp 10 kjøpte fond i oktober (netto):

 1. Storebrand Fornybar Energi
 2. KLP Aksje Global Indeks V
 3. MS INVF US Growth
 4. KLP AksjeGlobal Mer Samfunnsansvar
 5. KLP AksjeNorden Indeks
 6. BGF – Next Generation Technology
 7. DNB Miljøinvest A
 8. BNP PARIBAS ENERGY TRANSITION
 9. FIRST Norden Fokus
 10. Storebrand Global Solutions

Topp 10 solgte fond i oktober (netto):

 1. DNB Teknologi A
 2. ODIN Eiendom C
 3. Skagen Kon-Tiki A
 4. DNB Health Care A
 5. Skagen Global A
 6. KLP Aksje Global Indeks IV
 7. Skagen Vekst A
 8. BlackRock World Gold
 9. FORTE Obligasjon
 10. Storebrand Global Multifactor

 

- Annonse -
Vil du annonsere her?