Joe Biden, USAs neste president, har klima øverst på agendaen. Foto: Gage Skidmore / Flickr.

Lørdag kveld feires Joe Biden (D) som USAs nye president, etter at opptellingene fra de siste vippestatene har avklart valget i hans favør.

Det er ventet at USA kommer til å føre en helt ny klima- og miljøpolitikk med Joe Biden og Kamala Harris ved roret.

Det antatt viktigste og første tiltaket blir at USA trer inn igjen i Parisavtalen, ettersom Biden har proklamert at dette blir noe av det aller første han gjør som president, 20 januar neste år. Det betyr at USA er ute av avtalen kun i noen få uker, i inneværende vinter.

For det var ikke før 4. november, dagen etter valget, at USA formelt gikk ut av den globale klimaavtalen som ble opprettet i 2015. Donald Trump varslet om utmeldingen for USA 1. juni 2017, men vedtaket trådte i kraft først nå.

– Klima – sak nummer 1

– Klimaendringer er sak nummer én – og som menneskeheten står overfor. Og det er sak nummer én for meg, uttalte Biden så sent som for en uke siden i et intervju på «Pod Save America».

– Klimaendringer er en eksistensiell trussel mot menneskeheten. Uten mottiltak vil den føre til at planeten stekes. Det er ikke en overdrivelse – det er reelt. Og vi har en moralsk forpliktelse, sa Biden videre.

5. november tvitret Joe Biden dette:

Kostbar klimaplan, men vil ikke stoppe fracking

Bidens plan for USAs klimatiltak har som siktemål å oppnå netto nullutslipp innen 2050, og netto null CO2-utslipp fra elektrisitetssektoren innen 2035. En plan som ifølge CNBC vil koste 2 trillioner USD.
Når det gjelder fracking – utvinning av skiferolje- og gass med høyst omdiskuterte metoder – har Biden ikke villet gå inn for et forbud. Han har kun sagt at fracking ikke skal skje ved leting etter nye funn på statens grunn.
En omfattende samfunnsendring i grønn retning i USA, kjent som Green New Deal, har Biden ikke støttet, men «latt seg inspirere av»

Norske reaksjoner

Natur og Ungdom kom lørdag kveld med en pressemelding der organisasjonen fremholder at valget i USA kan være første steg mot en grønnere verden.
Sandra Butoyi, sentralstyremedlem i NU. Foto: NU.

– USA har en unik mulighet til å skape et grønt skifte nå.  FNs klimapanel har slått fast at det fortsatt er mulig å stanse klimaendringene, men da kreves det klimahandling. Vi håper den nye presidenten prioriterer verdens klima og natur, sier Sandra Butoyi, sentralstyremedlem i Natur og Ungdom.

– Parisavtalen er en global klimadugnad som skal sikre naturen og dagens unge sin fremtid. Konsekvensene av klimaendringene er allerede store i dag, men det er fremtidige generasjoner som må betale prisen hvis vi ikke når klimamålene innen 2030. Når klimaendringer ikke kjenner landegrenser er det viktig at alle landene i verden samarbeider for at vi skal lykkes med å stoppe klimakrisen, sier Butoyi.
Også fra Besteforeldrenes klimaaksjon har det kommet en reaksjon lørdag kveld:

 – Hei, nå må jeg få lov å gratulere alle våre medlemmer! Med dette valget er USA tilbake i Paris-avtalen. Det er avgjørende viktig, for både mennesker og planeten. Som det varmer å se alle de unge flotte amerikanerne som nå ikke minst forventer en ny klimapolitisk kurs!, uttaler leder Steinar Winther Christiansen i en video.


 

- Annonse -