Framtiden i våre hender (FIVH) og Forbrukerrådet har kontrollert hver enkelt bank innenfor 14 ulike temaområder.
275 ulike sjekkpunkter og fire virksomhetsområder er gjennomgått, i dette som er den femte utgaven av banksjekken Etisk Bankguide.
Bankene som er med scores opp til maksimalt 100 prosent, etter hvilke retningslinjer bankene har når det gjelder samfunnsansvar, etikk og bærekraft.
Aldri vært bedre enn i år
Og aldri tidligere har bankene holdt et så høyt etisk nivå som det de gjør i år, opplyser FIVH. Flere av dem gjør store hopp på rangeringen, og den lange trenden er at bankenes policy og retningslinjer er blitt kraftig forbedret siden Etisk bankguide startet opp i 2016.
Faktisk har gjennomsnittlig score siden 2016 økt fra 23 prosent til hele 75 prosent i 2020.
Det er bare én såkalt etisk bank med i undersøkelsen, Cultura, og den banken ligger med sine 98 poeng ikke uventet øverst på listen slik den har gjort i alle fem årene.
Banktopp mener Etisk Bankguide har svakheter
Andreplassen er inntatt av samme bank som i fjor, Storebrand, med 87 prosent. Men nå pustes Storebrand i nakken av Sparebank 1 Østlandet, som har tatt et stort sprang framover fra 65 til 86 prosent, altså bare ett fattig prosentpoeng bak Storebrand.
Også fjerdeplassen tas av en framgangsrik sparebank, Sparebanken Vest, som har gått opp fra 73 til 83 prosent.
Karoline Bakka Hjertø leder bærekraftsarbeidet til Sparebank1 Østlandet. Hun mener det er bra å ha gode retningslinjer for ansvarlighet og bærekraft, men er kritisk til deler av Etisk Bankguide, i et innlegg på bankens hjemmesider:
– I bærekrafts- eller ESG-ratinger vurderes virksomhetene ofte basert på informasjon de har offentliggjort via rapporter eller hjemmesider. Dette treffer ikke alltid. SpareBank 1 Østlandet har eksempelvis kommet dårlig ut på ansattes rettigheter i flere ratinger. Det er parakdoksalt når du sammenlikner ansattes rettigheter i Norge med resten av verden. Vi trekkes blant annet fordi vi ikke har opplyst hvor mange ansatte som har rett på foreldrepermisjon. Men når dette, og mye annet, er lovpålagt trenger vi da å rapportere på det?, spør Hjertø, og legger til:
– I Etisk bankguide har vi tidligere gjort det dårlig innen gruvedrift, våpen, olje og gass. Årsak: Vi har ikke – og har ingen planer om å låne ut penger til disse bransjene. Derfor har vi heller ikke hatt retningslinjer for det.
Endring innen involveringen i olje og gass
Ifølge arrangørene er det spesielt innen olje og gass at bankene samlet sett har forbedret sine retningslinjer mest det siste året. Det er flere som nå har tatt tydelig stilling mot boring etter olje og gass i Arktis, samt utvinning av olje fra oljesand eller oljeskifer, og enkelte banker har stengt pengekranene helt til hele oljebransjen, opplyser FIVH.
Framtiden i våre hender og Forbrukerrådet mener at bankene tross de gode resultatene i år, har forbedringspotensiale, både på retningslinjer og praksis:
«De holder stort sett kortene tett til brystet om deres dialog med selskaper de finansierer, samt hvordan de har brukt sin stemmerett i generalforsamlinger til selskaper de investerer i. I tillegg, får de alle fleste dårligere resultat på kravene de stiller til andre selskaper, enn kravene de stiller til seg selv.»