Leder i NU, Therese Hugstmyr Woie. Foto: Thor Due / NU.

Klimaplanen for Norge for årene fram til 2030 skulle vært lagt fram før nyttår. Det skjer ikke.

I et brev til Stortinget har klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn (V) nå meldt at presentasjon av planen utsettes til over nyttår.

– Det er utrolig skuffende at denne planen utsettes. 2021 er det første året hvor vi har et utslippsbudsjett fra EU og da må vi ha planen klar. Regjeringa har varslet at de vil legge opp til kun 45 % utslippskutt i ikke-kvotepliktig sektor i denne klimaplanen, og dette får ikke Stortinget mulighet til å påvirke før vi er inne i året hvor planen skal gjelde fra, sier Therese Hugstmyr Woie, leder i Natur og Ungdom.
Klimaplanen skal være en oppfølging av tiltakene som var foreslått i rapporten Klimakur, der hensikten er å oppnå halvering av utslippene i ikke-kvotepliktig sektor innen 2030. Totalt skal Norge kutte med fra 50 til 55 % innen 2030.

 

Rotevatn signaliserer at det ikke er snakk om store forsinkelser, men «noen uker».

– Vi har fortsatt enkelte politiske avklaringer som må landes. Men vi er straks i mål, sier Rotevatn (V) til NTB, ifølge nettstedet enerWE.

Det beroliger ikke Woie i Natur og Ungdom.

– Vi mener Norge allerede er på etterskudd med tiltakene vi må innføre og en utsettelse av klimaplanen er det siste vi trenger. Det ekstremt stor forskjell på effekten av et klimatiltak som gjennomføres tidlig i dette tiåret i motsetning til slutten av tiåret. For hver måned som går så mister vi muligheten til å få mest mulig effekt av utslippskuttene vi gjør, sier Therese Hugstmyr Woie.


 

- Annonse -