Nedre Romerike avløpsselskap har som intensjon å inngå avtale med portugisiske Efacec om å bygge et biogassanlegg for Nedre Romerike og sør-øst Innlandet.
Dette anlegget vil være regionens største bidrag til å nå Regjeringens klimamål, hevder Nedre Romerike Avløpsselskap (NRA). Hele investeringen er på rundt 800 millioner kroner, og denne kontrakten er på rundt 220 millioner kroner.
– Vi er et viktig skritt nærmere lavutslippssamfunnet. Dette er nærmest et miljøøkonomisk kinderegg. Vi reduserer en avfallsutfordring, får dannet miljøvennlig biogass, og sparer store kostnader, sier Thomes Trømborg, daglig leder i NRA.
Nedre Romerike Avløpsselskap IKS (NRA IKS) har til nå kunnet levere avløpsslam til landbruket, men selskapet opplyser at kostnadene har vært høye. Som en følge av at det ventes skjerpede myndighetskrav som kan begrense disse leveransene i framtida, ha eierkommunene i NRA IKS har gått sammen med nabokommuner for å bygge et større biogassanlegg som vil omdanne slammet til nyttig gass. Dette skal ta i mot slam fra avløpene i fra 350.000 innbyggere fra Elverum i nord til Enebakk i sør.
– Våre eiere og nabokommunene tenker her langsiktig, sier Trømborg. – Anlegget er fremtidsrettet med lavere kostnader enn dagens løsning. Kontrakten skal undertegnes rett over nyttår, og byggingen av biogassanlegget i kan begynne om ikke lang tid.
Skal ligge i Krogstad Miljøpark
Biogassanlegget skal etableres i Krogstad Miljøpark i Lillestrøm kommune. Det er prosjektert for at biogassen skal bli til flytende biometan, men det utredes om energien kan omdannes til hydrogen, som anses å være enda mer lønnsomt, miljøvennlig og samfunnsnyttig. Anlegget som er ventet ferdig i første halvdel av 2025. Det planlagte anlegget vil bidra med energi som tilsvarer det årlige energiforbruket til 1.000 dieselbiler, økende til 3.400 biler i 2045.
– Produksjon av biogass er sirkulærøkonomi i praksis. Det gir en verdikjede som bidrar til å redusere avfallsproblemer og bedre ressursutnyttelsen i samfunnet. I tillegg gir det lokal verdiskapning og «grønne arbeidsplasser», sier Trømborg.
Investeringen blir på rundt 800 millioner kroner, og vil være svært lønnsomt, både rent økonomisk – og ikke minst for miljøet, heter det i pressemedingen fra NRA. Investeringen skal etter beregningene være lønnsom etter allerede fem år, og over tjue år vil slambehandlingskostnadene nesten halveres i forhold til i dag.
Klage på at kontrakten gikk til Efacec
Ifølge E24 har det norske selskapet Cambi, som også leverte inn anbud på bygging av biogass-anlegget, klaget inn avgjørelsen om å gi kontrakten til Efacec til Klagenemnda for offentlige anskaffelser (KOFA). Begrunnelsen er at Cambi mener Efacec skulle vært avvist fra konkurransen på grunn av koblingen til en korrupsjonsskandale.
Under store deler av anbudskonkurransen var selskapet Efacec kontrollert av bedrageri- og hvitvaskingssiktede Isabel dos Santos. Hun er kjent som Afrikas rikeste kvinne og er datter til José Eduardo dos Santos, Angolas tidligere president, skriver E24.
I en gransking utført av journalistnettverket ICIJ ( «Luanda Leaks») har rikdommen til dos Santos bygget seg opp via «to tiår med korrupte avtaler, noe som etterlot olje- og diamantrike Angola som et av verdens fattigste land».
Daglig leder i NRA, Thomes Trømborg sier til E24 de ikke på noe tidspunkt har hatt grunnlag for å diskvalifisere Efacec.