De totale klimagassutslippene fra EU-landene er på om lag 25 millioner tonn CO2-ekvivalenter (2019). Det tilsvarer utslipp fra 14 millioner fossilbiler.
Tallene er beregninger, og hentet fra rapporten “The Carbon Footprint of Europe’s military sector”, som GUE/NGL har bestilt. GUE/NGL er fellesorganisasjonen for medlemmer i Europaparlamentet med tilhold på venstresiden. Beregningene er gjort uten at militærvesenet i de fleste av EU-landene har offentliggjort sine CO2-utslipp. Forfatterne har studert data fra regjeringer og industri i de seks EU-landene med de høyeste forsvarsutgiftene. Disse er Frankrike, Tyskland, Italia, Nederland, Spania og Polen.
Etterlyser åpenhet, kutt og mål
En av EU-parlamentarikerne er Malin Björk fra Vänsterpartiet i Sverige, som tilsvarer norske SV. Hun etterlyser åpenhet fra militærvesenet.
– Klimakrisen er den største trusselen mot menneskeheten. Derfor er det ubegripelig at militæret ikke engang oppgir sine karbonutslipp, sier Björk i en pressemelding.
Frankrikes forsvar slipper ut mest CO2 fra sine aktiviter, om lag en tredjedel av EU-totalen, ifølge rapporten. Men Björk er kritisk til sitt hjemland Sverige, også.
– Det svenske forsvaret må minske sine utslipp om vi skal nå Parismålene. Hvorfor har ikke forsvaret konkrete mål for å redusere sine utslipp? sier Björk.
Fra rapporten går det fram at det ikke eksisterer noen felles statistikk over de enkelte EU-lands klimagassuslipp. Det finnes heller ikke noen overgripende mål på hvordan militæret skal kutte sine utslipp.
Artikkelen fortsetter under bildet
I Norge oppgis utslippene
I Norge oppgir Forsvaret sine CO2-utslipp. I 2019 var utslippene på 343 226 tonn CO2-ekvivalenter når indirekte utslipp er inkludert, ifølge Forsvarets forskningsinstitutt. Dette var en økning på 4 % fra året før, og utslippene tilsvarer de fra 250 000 biler. I en analyse fra 2020, gjort av Internasjonal Kvinneliga for Fred og Frihet, vil klimagassutslippene fra forsvarsaktiviteter i Norge i 2030 utgjøre 2 % av alle Norges utslipp, og dette vil i så fall være en dobling av dagens andel på ca 1 %. Mye av økningen tilskrives kjøpet av F-35 kampflyene.
– EU skulle være et fredsprosjekt
Det svenske Vänsterpartiet er kritiske til at det går stadig mer ressurser til militæret. Partiet vil at pengene i stedet må gå til å bekjempe klimakrisen.
– Klimakrisen truer framtidige generasjoners liv på planeten. Våpenindustrien sluker milliarder av euro som trengs for å redusere den globale oppvarmingen, sier Björk.
Vänsterpartiet i Sverige krever at hærene i alle EU-land oppgir sine klimagassutslipp.
– EU skulle være et fredsprosjekt. I stedet er det et opprustningsprosjekt. Nå er klimaendringene den største trusselen mot menneskeheten og da må dette stå i sentrum for sikkerhetspolitikken vår. Da er det selvsagt at fredelig konfliktløsning og klimatilpasning er betydelig mer effektivt enn opprustning, sier Malin Björk.