McGibben tar Norge fatt i en kronikk i Huffington Post, et nyhetsnettsted som har over 200 millioner månedlig besøkende. Overskriften til McGibbens artikkel lyder: «Norway and Trump have the same Arctic plan, and it ´ s not good».

Sammenlikningen med USAs president Donald Trump er knyttet til at Trump har truet med å gjenåpne Arktis og områder i Atlanterhavet for oljeleting og boring. I Norge har regjeringen nylig lagt fram forslag om å lyse ut 93 leteblokker i Barentshavet, i tillegg til ni i Norskehavet, i forbindelse med høring på en 24. konsesjonsrunde.

Bill McGibben skriver blant annet dette:

Du leste riktig: I tiden med klimaendringer, der vi mest av alt trenger å la nye fossile energifunn bli liggende under jorda, har den norske regjeringen åpnet opp et helt nytt område i Barentshavet, nord for polarsirkelen, for oljeboring. Nøyaktig slik president Trump ønsker det.

Han påpeker paradokset i å gå inn for ny oljevirksomhet i nordområdene bare kort tid etter at Norge var en av de første landene til å ratifisere Parisavtalen.

«Den norske regjeringen motsier seg selv; den forsøker å hogge bremsene i når det gjelder klimaendringer, men trår i stedet på gasspedalen», skriver McGibben,

og:

«Barentshavet har nå det laveste nivå av sjøis noen gang. Det er fullstendig uansvarlig å gå ut og lete etter mer olje på en planet som jevnt og trutt overopphetes av den oljen som vi allerede har pumpet opp og forbrent.»

Bill McGibben

er journalist, forfatter og grunnlegger av klimanettverket 350.org. Navnet indikerer at 350 er det maksimale antall CO2-partikler pr million (molekyler) i atmosfæren som jorda kan ha uten at drivhuseffekt inntreffer.

Nye felt er ikke et valg, men er i stedet et utrolig farlig våpen som vil aksellerere den pågående katastrofen som består av issmelting, flom, tørke og branner – og som vil forårsake enorme lidelser rundt om i verden, hevder McGibben.

– Rettssaken mot den norske stat vil berøre oss alle, ikke bare nordmenn

Bill McGibben har merket seg at Greepeace og Natur og Ungdom har stevnet den norske staten for retten, med anklage om brudd på Grunnlovens paragraf 112, der borgerne gis rett til et rent miljø.

Han mener utfallet av denne rettssaken i Norge, som kommer opp i november, vil få virkning for alle mennesker på jorda.

Denne rettssaken vil være Folket mot Arktisk olje. Det som skjer i en rettssal i Oslo vil berøre oss alle, ikke bare nordmenn. Klimaendringer bryr seg ikke om nasjonale grenser.

– Må mobilisere som under andre verdenskrig for å hindre klimakatastrofe

I en lang kronikk på nettstedet New Republic, skrevet i august 2016, sammenliknet Bill McGibben anstrengelsene og mobiliseringen som de vestlige allierte gjorde under den annen verdenskrig for å bekjempe nazi-Tyskland, med hva vi trenger å gjøre for å klare å unngå en klimakatastrofe. Konklusjonen hans er at det vil kreve en tilsvarende innsats av oss for å oppnå det (han legger i hovedsak amerikanske samfunnsforhold til grunn i sin sammenlikning).

Nå med Donald Trump som president i USA – er han skeptisk til framtidsutsiktene.

– Jeg tror hele verden trenger at vi beveger oss mot den forandringen som behøves. Med Trump frykter jeg at vi får friksjon inn i den prosessen. Vi får se om det er nok momentum til at vi makter å overkomme det, sier McGibben i en e-post til Naturpress.

Om Parisavtalen sier han:

– Den er alt vi har. Nøkkelen ligger i å styrke den løpende til den begynner å hamle opp med de fysiske virkningene av klimaendringene. Det var vanskelig nok fra før, det blir enda vanskeligere nå.


Foto: Skjermdump/stillbilde fra YouTube-video / 350.org.
- Annonse -
Vil du annonsere her?