Elementer til fotocollage: Nettsiden til Sveriges Natur.
- Annonse -
Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett

Siden 2016 har naturmagasinet Sveriges Natur blitt nominert fem ganger til graveprisen i svensk journalistikk, «Guldspaden».

Sveriges Natur er medlemsbladet til miljøorganisasjonen Naturskyddsföreningen, som kan sammenlignes med Naturvernforbundet i Norge. Bladet har en uavhengig redaksjon. Guldspaden tilsvarer den norske prisen for undersøkende journalistikk, SKUP.

To ganger har Sveriges Natur blitt tildelt graveprisen, av de fire nominasjonene de tidligere har fått, ifølge en artikkel på egne nettsider. Sist det skjedde var i 2018 da bladet avslørte at de svenske strålevernmyndighetene hadde forsøkt å skjule risikoen ved sluttlagring av atomavfall. Dette førte til en dom som underkjente en søknad om atomavfallslagring, og der domstolen refererte til magasinets rapportering.

I 2017 avdekket magasinet at reststoffet PFAD fra palmeolje havner i svensk biodiesel. En skatteletteordning knyttet til dette ble etter avsløringen opphevet av de svenske myndighetene.

Klimaofre i Kenya fikk ikke pengene de skulle ha

Også i år er Sveriges Natur nominert til Guldspaden, nå for femte gang. Denne gangen har fire av journalistene i bladet undersøkt om svensk økonomisk klimabistand havner der det skal.

De fant ut at en svensk organisasjon som deltok i FNs matvareprogram WFP, Sida, hadde bidratt til å bygge opp et system med kontantutbetalinger til klimarammede i Kenya. Gravingen avdekket at pengene som gikk gjennom systemet ikke kom fram til de som skulle ha dem.

Vinnerne av årets Guldspader kåres på et graveseminar i september.


- Annonse -