Avis: Sjøis i Arktis smelter dobbelt som fort som tidligere antatt

I en ny undersøkelse som refereres av The Guardian går det fram at mye av sjøisen i Arktis forsvinner i dobbelt så høy takt som det man tidligere har trodd.

Utviklingen er selvforsterkende; mer åpent, mørkt hav skaper ytterligere oppvarming i tillegg til den som skapes fra høyt CO2-innhold i atmosfæren.

Forskningen for å finne den reelle isnedsmeltingen har historisk vært vanskelig fordi snødekket over isen varierer. I den nye forskningen har man brukt datamodelleringer og værdata for perioden 2002 til 2018, og dette har bidratt til funnene.

– Tykkere is fungerer som et isolerende teppe, og det stanser havet fra å varme opp atmosfæren om vinteren. Om sommeren skjermer den sjøen fra solskinnet. Tynnere is har også mindre sjanse til å overleve den arktiske smelteperioden om sommeren, sier forskningsleder Robbie Mallett ved University College London, til The Guardian.


- Annonse -
Vil du annonsere her?