Diplomatene som forsøker å puste liv i atomavtalen mellom Iran og stormaktene, melder om framgang etter nye samtaler i Wien.
Nå er det ifølge diplomatene opp til regjeringene i de involverte landene å ta politiske beslutninger.
– Vi er nærmere en avtale, men vi er ennå ikke helt der, sier EU-utsendingen Enrique Mora, som leder forhandlingene.
Den sjette runden med samtaler mellom Russland, Kina, Tyskland, Frankrike, Storbritannia og Iran gikk av stabelen søndag.
Målet er å bringe USA tilbake til den internasjonale atomavtalen som i 2015 ga internasjonalt innsyn i, og legger sterke begrensninger på, Irans atomprogram. Til gjengjeld ble økonomiske sanksjoner mot Iran opphevet.
Presidentskifte
Søndagens samtaler var de første siden Ebrahim Raisi (bildet) vant en solid seier i presidentvalget i Iran. Avtalen kan være i boks før den ultrakonservative Raisi erstatter den mer moderate Hassan Rouhani i august. Raisi har uansett uttrykt støtte til atomforhandlingene, det samme har landets øverste leder Ali Khamenei.
Etter betydelig framgang er det snart duket for det som skal bli siste forhandlingsrunde, ifølge Russlands representant Mikhail Uljanov.
– Det er noen få kontroversielle punkter som krever politiske beslutninger, sier han.
Ber politikerne skynde seg
Tyskland, Frankrike og Storbritannia ber om at de nødvendige politiske beslutningene fattes snarest.
– Delegasjonene reiser nå til sine hovedsteder for å konsultere sine ledere. Vi ber alle parter innstendig om å vende tilbake til Wien, klare til å fullføre en avtale, sier de tre europeiske landene i en felles uttalelse.
USA indirekte med
USA har ingen representant ved forhandlingsbordet i Wien, men deltar indirekte. President Joe Biden har signalisert at han vil slutte seg til en avtale som vil innebære at USA trapper ned sanksjonene og Iran vender tilbake til sine forpliktelser fra atomavtalen fra 2015.
Tidligere president Donald Trump trakk i 2018 USA fra avtalen og gjeninnførte harde sanksjoner mot Iran, som senere fulgte opp med å selv trekke seg fra avtalen og trappe opp anrikingen av uran.
(©NTB)