CEO i The Ocean Cleanup (t.v.) og konsernsjef i Mørenot, Arne Birkeland. Foto: The Ocean Cleanup og Mørenot.

System 002, med kallenavnet “Jenny”, er levert av Mørenot og lanseres denne uka som organisasjonens nye oppsamlingssystem for søppelrensing av hav.

Ambisjonen til den nederlandske miljøorganisasjonen The Ocean Cleanup er å rydde opp 90 prosent av verdens flytende havplast innen 2040.

Oppsamlingssystemet System 002 er levert av det norske selskapet Mørenot, og hvis alt går etter planen, vil det bidra med å rense opp et område av det store søppelfeltet tilsvarende en fotballbane – hvert 15. sekund. Det skriver Mørenot i en pressemelding i dag.

Mørenot forteller at selskapet har spilt en nøkkelrolle i design, produksjon og testing av det nye oppsamlingssystemet. Seinere i juli skal «Jenny» transporteres til det store søppelfeltet i Stillehavet.  

– Mørenot leverer løsninger for bærekraftig høsting av havets ressurser og vi derfor er utrolig stolte av at vi med norsk teknologi og kompetanse spiller en viktig rolle i verdens største havopprydning, sier Arne Birkeland, konsernsjef i Mørenot (på bildet). 

The Ocean Cleanup er en ideell, nederlandsk organisasjon som utvikler avansert teknologi for å rense verdenshavene for plast ved hjelp av rensebåter i elver og havrenseanlegg. 

LES OGSÅ (Artikkelen fortsetter under):

– Plast i havet er en enorm miljøutfordring som mange av oss ser med egne øyne når vi i sommer er på stranden. Alle aktører må bidra for å løse problemet med nødvendig kompetanse, teknologi og reguleringer slik at vi kan beskytte havets økosystemer. Det føles i denne sammenheng svært viktig og meningsfylt å jobbe med The Ocean Cleanup, som drives av innovasjon og teknologi, mot deres ambisiøse mål, sier Birkeland i Mørenot. 

Eget ansvar

Til NTB/TU vedgår Birkeland at fiskeindustrien og utstyrsleverandører som dem selv må ta sin del av ansvaret for deler av forsøplingen.

– Vi er nødt til å ta innover oss at vi, som utstyrsleverandør i en industri i et hundreårsperspektiv, har hatt ekstremt fokus på effektivitet og ikke bærekraft, sier han og peker på problemstillinger med plastavfall som havner i havet, og utstyr som forsvinner eller sliter seg løs.

– Vi deler på ansvaret for situasjonen slik den har blitt, men vi er definitivt også en del av løsningen, sier Birkeland til NTB og Teknisk Ukeblad.

Mørenot har levert både analyser av det nye oppsamlingssystemet, instrumentering, dokumentasjon og de fysiske delene som taue åk, skrev, vingemoduler for de 2 x 400m vingeseksjonene, oppsamlingspose, samt instrumenter festet på disse. 

– Dette er et spesialprosjekt der vi har brukt vår styrke som leverandør og utviklingspartner av skreddersydde løsninger i tett samarbeid med et svært kompetent team fra The Ocean Cleanup. Vi har kombinert teknisk utvikling og produksjon og virkelig tatt i bruk kompetanse fra vår lange historie som leverandør til fiskeri- og havbruksnæringen. 

The Ocean Cleanup samlet plast i Stillehavet i 2019 med en tidligere utgave (System 001B), og planlegger en retur til det store søppelfeltet senere denne måneden med System 002. 

– Teamet i Mørenot deler vår lidenskap for rene hav og vår tro på at teknologi er viktig for å nå dette målet. Vi er veldig tilfredse med at systemet ble levert i tide og ser virkelig frem til hvordan det vil samle store mengder havplast, sier Lonneke Holierhoek, leder for forskning og outsourcet virksomhet i The Ocean Cleanup.


Når du først er her: Naturpress har ingen millionærer i ryggen, og vi er helt avhengig av støtte fra våre lesere. Å bli abonnent koster kun 83 kroner (NÅ 62!) i måneden hvis du kjøper for ett år. Pengene går direkte til mer og bedre miljøjournalistikk. DU får tilgang til alt innhold (+sakene).

Allerede abonnent? Tusen takk!

- Annonse -
Vil du annonsere her?