Det kan bety mye raskere gjennomføring av rensingen, dersom systemene virker etter hensikten. I tillegg har mer av finansieringen falt på plass. Deler av systemet er nå satt i produksjon, blir det meldt på Ocean Cleanups hjemmesider.

11. mai skrev virksomheten at operasjonen med å fjerne plastsøppel vil starte i løpet av de neste 12 månedene. Et forbedret, modulært design har økt effektiviteten såpass at man forventer at tiden det tar å rense det gigantiske plastsøppelflaket i Stillehavet, kalt Great Pacific Garbage Patch, er halvert sammenliknet med tidligere anslag.

Det vil si 5 år i stedet for 10.

Konseptet til Ocean Cleanup er å la havstrømmene gjøre jobben. Installasjonen består av U-formede flytende sammenlenkede bommer, som kanaliserer flytende plast til et sentralt punkt der oppsamlingen kan skje til et skip. Man har lykkes med å forbedre systemet ved hjelp av flytende sjøankere som sørger for at bommene beveger seg saktere enn plasten. Den første løsningen gikk ut på forankre anlegget fast i sjøbunnen.

I stedet for ett stort barrieresystem satser man nå på flere mindre systemer.

På slutten av året starter testingen på vestkysten av USA, og den første utsettelsen av et oppsamlingsanlegg er planlagt utført i første halvdel av 2018. Det er to år tidligere enn først planlagt.

Se videoanimasjon her (artikkelen fortsetter under):

Systemet ble nylig presentert for tusenvis av støttespillere i Nederland, og grunnlegger og CEO av The Ocean Cleanup, Boyan Slat viste fram de første delene av rensesystemet; fire 12 meter høye ankerkomponenter.

Slat forklarte at fullskala prøvene som skal skje senere i år fortsatt er av eksperimentell art.

– I The Ocean Cleanup er vi alltid på utkikk etter måter å gjøre ting raskere, bedre og billigere. Rensingen av verdenshavene er rett rundt hjørnet. Vi har en «prøve-for-å-lære» innstilling – fram til at vi ser teknologien virker. Dette gjør at jeg er sikker på at vi sammen med våre ekspertpartnere vil lykkes med vårt oppdrag, sa Boyan Slat.

Great Pacific Garbage Patch ble oppdaget i siste halvdel av 1980-årene. Områdets størrelse og plassering er variabelt anslått, også utfra hvordan man definerer graden og tettheten av plastsøppel. Estimatene ligger mellom 700.000 km2 og 15.000.000 km2, altså er det minste anslaget mer enn dobbelt så stort som fastlands-Norge, mens det i største fall er en og en halv gang større enn Canada.

The Ocean Cleanup er en stiftelse med tilhold i Delft, Nederland. Den ble grunnlagt i 2013 av Boyan Slat, da bare 18 år. I dag har stiftelsen rundt 65 ansatte og forskere.

Stiftelsen og prosjektet finansieres av donasjoner fra støttespillere, både offentlige regjeringer og myndigheter såvel som private aktører. SINTEF er en av støttespillerne til The Ocean Cleanup.

Å rense verdenshavene for søppel handler dessverre ikke bare om det som flyter på overflaten. Ifølge Geir Wing Gabrielsen i Norsk Polarinstitutt havner 70 prosent av plastsøppelet vi slipper fra oss, på sjøbunnen.


Foto: Skjermdump / stillbilde fra video/The Ocean Cleanup

- Annonse -
Vil du annonsere her?