Halvard Raavand (t.v.) ble bortvist av politiet i Arendal i går. Foto: Tale Hammerø Ellingvåg.
- Annonse -
Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett

Fire Greenpeace-aktivister som aksjonerte på Senterpartiets partitime i Arendal tirsdag, ble bortvist fra sentrum av politiet i 48 timer.

Aktivistene forsøkte å ta seg fram til partileder Trygve Slagsvold Vedum under Senterpartiets arrangement i forbindelse med Arendalsuka.

– Vi ville gi en beskjed til Vedum om at han må ta klimakrisen på alvor. Han snakker mye om hvordan klimaavgiftene vil ramme de som bor i distriktene og på bygda. Men lite om hvordan klimakrisen vil ramme dem som bor i distriktene, sier Halvard Raavand i Greenpeace til NTB.

– Jeg synes det er et svik av Sp og Vedum at de ikke tar tak i dette og sørger for en politikk som kutter utslipp slik at fiskere og bønder ikke mister livsgrunnlaget, legger han til.

– Uhørt av politiet

Aktivistene forsøkte å gi Vedum FNs siste klimarapport, men ble stanset.

– Politiet reagerte hardt og vil bortvise oss fra sentrum i 48 timer. Jeg synes det er uhørt at vi blir bortvist, sier Raavand.

Politiet i Agder bekrefter overfor NTB at fire personer ble bortvist fra sentrum.

– Jeg kjenner ikke detaljene i stuntet, men det ble tatt tak i umiddelbart av politiet på stedet. Så ble det gjort en taktisk vurdering av at de fikk bli under talen, men etter talen ble de bortvist fra sentrum, sier Knut Odde, oppdragsleder med ansvar for Arendalsuka i Agder-politiet.

På Twitter i går postet Halvard Raavand denne meldingen:

Bortvisninger også i 2019

Det er ikke første gang politiet i Arendal legger lista lavt for å komme i betraktning for ordenforstyrrelse.

Under Arendalsuka i 2019 fikk miljøaktivister seg en overraskelse over politiets prioriteringer og terskler for bortvisning. Den gangen hadde medlemmer i Extinction Rebellion og Besteforeldrenes klimaaksjon tenkt seg ned til området hvor en TV-overført partilederdebatt skulle holdes.

En av dem, Even Tømte, skrev dette på Facebook samme kveld:

«Jeg tenkte jeg skulla ta en svingom på demokratiets dansegulv i Arendal, men rakk ikke å gå ut av bilen engang før jeg ble erklært et ordensproblem og bortvist av politiet».

Politiet stoppet XR-medlemmene og viste dem bort før de kom så langt som til debattarenaen. De fikk beskjed om å holde seg minst 200 meter fra arrangementsstedet.

– Vi måtte vise legitimasjon og fikk så beskjed om at vi var et ordensproblem, og politiet var ikke interessert i å diskutere det videre, sa Even Tømte til Naturpress den gangen.

(©NTB)


Når du først er her: Naturpress har ingen millionærer i ryggen, og vi er helt avhengig av støtte fra våre lesere. Å bli abonnent koster kun 83 kroner i måneden hvis du kjøper for ett år. Pengene går direkte til mer og bedre miljøjournalistikk. DU får tilgang til alt innhold (+sakene).

- Annonse -