Dette er noen av XR-medlemmene som ble vist bort av politiet i Arendal i går. Foto: Andrea Gamst.

Even Tømte er medlem i Extinction Rebellion, og var mandag kveld på plass under Arendalsuka sammen med andre medlemmer. 

«Jeg tenkte jeg skulla ta en svingom på demokratiets dansegulv i Arendal, men rakk ikke å gå ut av bilen engang før jeg ble erklært et ordensproblem og bortvist av politiet», skriver Tømte i en post på sine Facebook-sider.

Før mandagens TV-sendte partilederdebatt under Arendalsuka dro en liten flokk på tilsammen 14 medlemmer av klimaaktivistgruppen Extinction Rebellion fra sin basecamp litt utenfor byen, og ned mot området Barbu park der debatten skulle holdes.

Annonse

Politiet stoppet imidlertid XR-medlemmene og viste dem bort før de kom så langt som til debattarenaen. De fikk beskjed om å holde seg minst 200 meter fra arrangementsstedet. Også medlemmer av Besteforeldrenes klimaaksjon skal ha blitt stoppet.

– Vi måtte vise legitimasjon og fikk så beskjed om at vi var et ordensproblem, og politiet var ikke interessert i å diskutere det videre, sier Even Tømte til Naturpress.

Gruppen trakk seg tilbake i samsvar med politiets ordre.

T-skjorter og løpesedler definert som «utstyr»

Tømte avviser at gruppen hadde planlagt å aksjonere med et såkalt «die-in» stunt, der medlemmene legger seg ned på bakken.

– Men vi ville være synlige. Extinction Rebellion er jo tilstede på Arendalsuka med egen stand, og vi er en del av det som skjer der. Vi hadde ikke ventet at dette skulle skje, og trodde at terskelen for å være et ordensproblem var høyere enn det vi opplevde i går, sier Tømte om politiets opptreden.

Ifølge Tømte skal politiet ha sagt til enkelte medier at medlemmene hadde med seg «utstyr» på vei til debattarenaen.

– Men det eneste vi hadde var T-skjortene vi gikk i, og løpesedler. Er det utstyr? spør han retorisk.

Han opplyser at det viktigste for XR under oppholdet i Arendal er framføringen av opprørsforedraget deres. To ganger blir dette holdt under Arendalsuka.

Politiet sier de hadde grunn til å anta mulige ordensforstyrrelser

Naturpress har kontaktet politiet i Agder og forsøkt å få tak i medietalsperson Morten Sjustøl for en kommentar, men uten å lykkes.

Til NRK sier Sjustøl om hendelsen:

– Det er viktig å presisere at de kun er bortvist, ikke pågrepet. Vi gjorde det fordi vi hadde grunn til å anta mulige ordensforstyrrelser.