Innleggsforfatter Susanne Lone. Foto: Privat.
- Annonse -
Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett

(LESERINNLEGG) I disse dager sitter makteliten i samtaler og spiller for galleriet. De slipper ikke unna med flere tomme ord. 

Tidenes mest komplekse krise er her. Natur og klima presses til bristepunktet og økonomiske forskjeller i verden øker. De 26 rikeste i verden eier like mye som halvparten av verdens befolkning og klimaforandringene rammer aller hardest de som har minst skyld i den. Norge har gjennom Parisavtalen forpliktet seg til ambisiøse mål, uten å følge opp. 

Støre og co påstår at det er for risikofylt å legge ned oljebransjen og ignorerer å italesette vårt fanatiske overforbruk. Samtidig unnlater de å informere om hvor mye lidelse som skapes ved å fortsette som før og at klimakrisa er en konsekvens av kapitalismen.  

I hovedsak er det vestens maskulinitetskultur som har brakt oss til bristepunktet. Jaget etter profitt, makt og ‘Rasjonalitet’. Samme kultur sier at vi må beskytte urbefolkningene fordi de tar bedre vare på naturen. Altså at urfolks livsrett ligger i hvilken verdi de har for vårt rævkjørte samfunn. 

Fossilindustrien subsidieres med 6,5 prosent av verdens BNP. Befolkningsvekst fører til kolossale naturødeleggelser. Mennesker mister sitt levebrød og drives på flukt. Europa trekker opp stigen.  

Det påstås at klimatiltak og omfordeling er vanskelig å finansiere. Det er en loddrett løgn. Pengene er der, bare i feil hender.   

Samtidig må løgnen om grønn vekst avsløres. Bærekraftig økonomi eksisterer kun der natur, klima og menneskelig trivsel står i sentrum for alle avgjørelser.  

Tiden er inne for en historisk helomvending, der makten til å definere virkeligheten fordeles ut i samfunnet. Der alle har lik mulighet til å påvirke samfunnsdebatten. Der du berømmes for å tenke annerledes og driver oss til stadig utvikling. 

Derfor kjemper vi i Extinction Rebellion for å etablere borgerråd. Derfor er hele vår organisasjon definert av flate strukturer og vi oppfordrer alle våre medlemmer til å ta del i beslutninger.  

Tiden er inne for å bry seg. For å elske hverandre, naturen og den du ikke kjenner. Tiden er inne for å nekte å akseptere status quo. For å nekte å la seg latterliggjøres. For å heve stemmen mot urett. For å møte hat med omsorg. Da skaper vi forandring. 

Effekten er til å ta og føle på. Natur og ungdom sin beinharde tilstedeværelse i Repparfjorden de siste månedene har nå resultert i en stans i opprettelsen av det planlagte sjødeponiet i fjorden.  

Extinction Rebellion som i samarbeid med internasjonle miljøorganisasjoner har lagt press på Equinors frackingvirksomhet i Vaca Muerta, resulterte nylig i at Equinor avvikler sin virksomhet i områdene. 

Aldri mer får makteliten definere. Vi må erobre virkeligheten gjennom å møte livet med nysgjerrighet og knytte bånd gjennom dialog. Vi må inn i oss selv og møte sinnet over uretten vi ser bli gjort mot oss selv og i verden. 

Dette budskapet sender jeg til alle verdens ledere, men spesielt må norske politikere våkne opp og innse at det ikke er noen morgendag om vi ikke tar vare på i dag. 


- Annonse -