Forbundsleder i Lederne, Audun Ingvartsen. Foto: Håkon Holo Dagestad.

Forbundsleder Audun Ingvartsen i arbeidstakerorganisasjonen Lederne er «svært bekymret for oljearbeiderens fremtid etter budsjettforliket mellom Regjeringen og SV.»

– Dette er svært alvorlig for de 200.000 menn og kvinner som jobber i norsk olje- og gassindustri, sier Ingvartsen i en pressemelding. Lederne er en arbeidstakerorganisasjon med i underkant av 17.000 medlemmer, hvor en betydelig andel arbeider i olje- og gassindustrien.

Forbundslederen viser til avgiftsøkninger og at det ikke blir en ny konsesjonsrunde i 2022. Han krever garantier fra regjeringen om det gjennomføres tildeling i forhåndsdefinerte områder, såkalt TFO, og ny konsesjonsrunde i 2023.

– Det vi trenger er langsiktige og forutsigbare rammevilkår. Allerede i første sving gir Jonas og Trygve etter for kravene fra SV, det setter arbeidsplasser i fare. Nå må de komme på banen med garantier for fremtiden, sier Ingvartsen.

Vil ha bort SV-innflytelse

Han mener Arbeiderpartiet og Senterpartiet må sette ned foten for ytterligere innflytelse fra SV.

– Det er avgjørende at SV ikke får innflytelse på TFO som kommer på nyåret. I tillegg må vi få bekreftet umiddelbart at det kommer en ny konsesjonsrunde i 2023. Dette er avklaringer som må komme nå, for å skape ro i næringen, sier Ingvartsen.

– Setter grenser for oljen

SV-leder Audun Lysbakken kommenterer slik på budsjettforliket:

– Dette budsjettet rydder opp etter Erna Solbergs usosiale kutt og setter i gang våre to store velferdsreformer, gratis SFO og tannhelsereform. Det oppfyller vårt krav om større utslippskutt, setter grenser for oljen og øker de grønne investeringene, sier Lysbakken.

Budsjettenigheten betyr at det ikke skal utlyses noen ordinær konsesjonsrunde i 2022, men spørsmålet om 26. konsesjonsrunde er satt på vent.

I tillegg har de to regjeringspartiene Ap og Sp gått med på å utrede SVs forslag om å innføre en omstillingsavgift på olje og gass. Dette skal inngå i en større utredning av en klimaavtale med petroleumsbransjen der det skal settes et utslippstak for sektoren.

Hvor mye utsettelsen av en 26. konsesjonsrunde reelt vil få å si, er usikkert. Olje- og energiminister Marte Mjøs Persen har gjort det klart at rammevilkårene for tildeling av oljelisenser på norsk sokkel ligger fast, selv om det ikke blir utlysning av 26. konsesjonsrunde neste år. SVs Kari Kaski har selv brukt ordet symbolsk om dette punktet i budsjettforliket.


Kilder: TU, E24, Lederne, Naturpress

- Annonse -
Vil du annonsere her?