Nordmenn brenner mye stearinlys, ikke minst i jula. Det går an å velge klimavennlige lys. Ill.foto: Naturpress.

I Norge brenner vi over 24 000 tonn levende lys hvert år. Mesteparten av dette er laget av fossilt parafin som gir klimagassutslipp.

Men det finnes grønne alternativ.

Svaret er lys laget av for eksempel animalske eller vegetabilske fettstoffer (ikke fra palmeolje). Når det brukes fornybare råvarer som er en del av det naturlige karbonkretsløpet i naturen fører det ikke til økte klimagassutslipp.

Svanemerket setter sitt merke på levende lys av denne typen, når kravene er oppfylt. Svanemerkede lys må bestå av 90 prosent fornybar råvare.

«Verdens koseligste klimatiltak», kaller Svanemerket det i sin pressemelding.

Mange er usikre på hvordan de selv kan gjøre mer klimavennlige valg i hverdagen sin. Å velge svanemerkede produkter er en ting det er lett å få til. Selv et lite og enkelt valg som hva slags levende lys du bruker, betyr noe for hvor store utslippene fra forbruket ditt er, sier Anne-Grethe Henriksen, markeds- og kommunikasjonssjef i Svanemerket.

Tilsvarer 37 000 bensinbiler

Anslaget til Svanemerket er at hele 85 prosent av lysene som selges i Norge er laget av fossilt parafin. Hvis det bare hadde blitt brukt svanemerkede lys i norske hjem, ville vi unngått å brenne opp 19 000 tonn fossil råvare, noe som gir klimagassutslipp på ca 59 000 tonn CO2. Og det er omtrent like mye som 37 000 nyere bensinbiler slipper ut på et år, ifølge beregningene til Svanemerket.

– Dette er en god illustrasjon på at selv de små hverdagsvalgene betyr noe i den store sammenhengen. Selvsagt må vi ta mange mer effektive grep mot klimaendringene, men et koseligere klimatiltak skal du lete lenge etter, sier Henriksen.

FAKTA om svanemerkede stearinlys

  • Er laget av minst 90 % fornybar råvare. Dvs at lys av parafin ikke kan svanemerkes
  • Inneholder verken palmeolje eller soya
  • Soter lite
  • Både kronelys, kubbelys og telys kan svanemerkes
  • Duftlys kan ikke svanemerkes

- Annonse -
Vil du annonsere her?