Østerrikes klimaminister Leonore Gewessler. Foto: GLOBAL 2000 / Kasia M. Skrzypek / Flickr / CC.

Regjeringen i Østerrike truer med søksmål mot EU-kommisjonens forslag om å regne atomkraft og naturgass som miljøvennlig energi.

Forslaget er omtalt av flere medier og skal ha blitt levert til EUs medlemsland nyttårsaften.

– Blir disse planene innført slik de foreligger, vil vi gå til søksmål, skriver Østerrikes klimaminister Leonore Gewessler (bildet) på Twitter.

– Atomkraft er farlig og ikke en løsning i kampen mot klimakrisen, legger hun til.

– Nacht und Nebel

Gewessler, som tilhører partiet De grønne, mener EU-kommisjonen har lagt fram forslaget i en «Nacht und Nebel-aksjon». Uttrykket ble i sin tid brukt av de tyske nazistene om en aksjon for å eliminere politiske motstandere under andre verdenskrig.

Det omstridte forslaget dreier seg om EUs såkalte taksonomi, en omfattende ordning for å styre investeringer i bærekraftig retning.

EU-kommisjonen mener både atom- og gasskraft kan godkjennes som «grønn» energi. Flere forutsetninger må i så fall oppfylles, og atomkraftverk må ha en konkret plan for håndtering av radioaktivt avfall.

Ordningen kan få stor betydning for den norske olje- og gassindustrien. Norge er den nest største eksportøren av naturgass til EU, etter Russland.

– Ikke bærekraftig

Landene i EU er sterkt uenige om hvorvidt atomkraft og naturgass bør regnes som miljøvennlig energi. Også det tyske regjeringspartiet SPD ønsker å forhindre et regelverk der atomkraft får denne klassifiseringen.

– Atomkraft er ikke bærekraftig og gir absolutt ingen mening økonomisk sett, sier SPDs parlamentariske nestleder Matthias Miersch.

Han viser til de høye kostnadene forbundet med lagring av radioaktivt avfall og hevder kjernekraft ikke er mulig uten massive subsidier.

Mens Frankrike fortsatt ønsker å satse på kjernekraft, er Tyskland i ferd med å legge ned sine gjenværende atomkraftverk. Tre av dem ble stengt nyttårsaften, ifølge nyhetsbyrået AP.

Kritikere mener det er feil å stenge atomkraftverkene samtidig som strømprisene har vært rekordhøye i deler av Europa.

(©NTB)


- Annonse -
Vil du annonsere her?