Frode Pleym, Lars Haltbrekken og Marte Mjøs Persen. Foto: Naturpress / Marius Nyheim Kristoffersen / Arbeiderpartiet / CC.

Olje- og energidepartementet tilbyr 53 nye utvinningstillatelser på norsk sokkel i konsesjonsrunden TFO 2021.

Fra miljøhold er reaksjonene svært sterke på nyheten.

– Vanvittig at Støre-regjeringen deler ut nye oljelisenser i en klimakrise, skriver Greenpeace Norge i en pressemelding i dag.

Greenpeace er spesielt bekymret for den nordligste lisensen, som ligger tett inntil den kontroversielle “iskantsonen”, som er hjemmet til flere tusen arter, og som blir beskrevet som et spesielt verdifullt og sårbart område.

Leder Frode Pleym mener Støre-regjeringen viser sitt sanne ansikt ved å sette oljeindustriens krav om nye letelisenser over behovet for en rettferdig, grønn omstilling.

– De nye lisensene er et klart brudd på klimaløftet statsminister og bestefar Støre ga til barnebarna i valgkampen. I stedet for å bidra til å gjøre en forskjell for i møtet med klimakrisen fortsetter Støre med business as usual, uttaler Pleym.

– En fortsatt blind satsing på mer olje er den største trusselen mot norske arbeidsplasser. Mens verden omstiller seg i rekordfart fra fossilt til fornybart, fortsetter Støre-regjeringen å satse på olja. Stø kurs i oljepolitikken risikerer å avvikle, ikke utvikle, de trygge jobbene norske oljearbeidere og leverandørindustrien trenger.

– Bare snakk

Fra SVs stortingsrepresentant Lars Haltbrekken er reaksjonen minst like sterk.

– Dette er galskap, sier Haltbrekken om Olje- og energidepartementets tildeling av 53 nye utvinningstillatelser i konsesjonsrunden TFO 2021.

Haltbrekken reagerer spesielt på lisensene som er gitt på Mørebankene og i Barentshavet.

– Dette viser at regjeringens snakk om å beskytte sårbare områder mot oljeboring, er nettopp det – bare snakk, sier Haltbrekken.

Han mener tildelingene viser at det var riktig av SV å stå utenfor regjering.

– Oljetørsten i denne regjeringen kjenner ingen grenser.

– Gledelig

Olje- og energiminister Marte Mjøs Persen har gitt denne uttalelsen på OED sine nettsider i dag:

– Petroleumsnæringen bidrar med store inntekter, verdiskaping og arbeidsplasser over hele landet. Derfor er det i dag gledelig å kunne tilby 53 nye utvinningstillatelser i de forhåndsdefinerte områdene. Videre leteaktivitet og nye funn er avgjørende når vi skal videreutvikle den norske petroleumsindustrien til det beste for hele landet, sier olje- og energiminister Marte Mjøs Persen.

(©NTB) / Naturpress

- Annonse -
Vil du annonsere her?