Collage: Faksimiler / skjermdumper fra arrangørenes Facebook-sider.
- Annonse -

Aktivister fra 19 land, 40 byer og over 50 organisasjoner i det Globale Sør og det Globale Nord, samles i dag i kamp for havet og global rettferdighet.

Den internasjonale aksjonen skal stå opp i mot «nykolonialisme, bedriftsmakt, oljeutvinning og miljøødeleggelse», heter det i pressemeldingen som er sendt ut.

Protestene går lenger enn til miljø og klima. Man solidariserer seg med begrepet MAPA, som står for Most Affected People and Areas, eller «mennesker og områder som er sterkest berørt». I tillegg til at dette begrepet omfatter samfunn som blir mest skadelidende av klimaendringer i det globale sør, opptar det også grupper som for eksempel BIPOC (Black, Indigenous, and People of Color), kvinner og LHBT.

Hashtaggen #oceanazo knytter aksjonen sammen på internett: «Hav fungerer som en geografisk barriere mellom kontinenter, men på fredag viser vi hvordan de forbinder oss», skriver aksjonistene.

Aksjonen peker på nylige hendelser der oljeindustrien har forårsaket skader:

  • Chevron (USA) er ansvarlig for omtrent 50 tusen liter oljesøl i Thailand
  • Stort oljesøl fra lekkasje i Equador forurenser økosystemer i Amazonas
  • Oljelekkasje fra oljeselskapet Rapsol forurenser strender i Peru

Equinor trekkes inn i aksjonen blant annet fordi selskapet utfører seismiske undersøkelser, dypvannsboringer og hydraulisk frakturering (fracking), som «truer lokalsamfunn, helse, marint dyreliv og miljø», heter det i pressemeldingen.

I dag, 4. februar, skal Equinor og andre oljeselskaper presses gjennom globale aksjoner. Ved bedrifters hovedkvarter, og ved nasjonale ambassader vil det bli holdt aksjoner, likeledes på strender og i gatene til alle deltakende land. 

- Annonse -

I Norge foregår dette ved aksjoner i Tromsø, Trondheim og Oslo:

«Ved å stille opp nakne foran Equinor´s hovedkvarter i Oslo, og ved kystlinjen i Tromsø, illustreres naturens sårbarhet overfor deres virksomhet. I Trondheim stiller aktivister opp i svarte klær utenfor Equinors forskningssenter for å sørge over det naturmangfoldet som har gått tapt allerede og som er truet av Equinors planer», skriver aktivistene.

Av andre land hvor det holdes aksjoner nevnes Sør-Afrika, Nederland, Argentina, Perú og Tyskland.


- Annonse -