Sveriges statsminister Magdalena Andersson leder åpningssesjonen på Stockholm+50. Foto: Skjermdump / videostrømming / UN.

FN-flagget er heist og delegater fra hele verden er kommet til Stockholm for å diskutere klima og bærekraftig utvikling, 50 år etter FNs første miljøkonferanse.

– Det er åpenbart at vi ikke har gjort nok, og at vi har handlet for langsomt. Målet er at mennesker skal reise herfra, reise hjem og gjøre mye mer og mye raskere, sier Sveriges statsminister Magdalena Andersson (bildet) på vei inn til møtet torsdag.

– Hvis vi ikke leverer på løftene som er gitt, er vi kjørt, legger hun til.

Krigen i Ukraina danner et dystert bakteppe for den to dager lange konferansen. Frykten er stor for omfattende sult som følge av manglende eksport av korn til fattige land – land som allerede er truet av tørke og sult, blant annet på grunn av klimaendringene.

Høynivåmøtet har fått navnet Stockholm+50. Det skal legge til rette for diskusjoner og samtaler for å få til en raskere gjennomføring av miljø- og klimatiltak som allerede er vedtatt, men det er ikke ventet noen nye vedtak eller avtaler.

Blant deltakerne er FNs generalsekretær António Guterres og Norges klima- og miljøminister Espen Barth Eide, som leder den norske delegasjonen.

– Stockholm+50 er en avgjørende mulighet for å styrke vårt svar på trippelkrisen som har rammet planeten, klimaendringer, tap av natur og biologisk mangfold og forurensing og avfall, sa Guterres da han ankom Stockholm onsdag.

Siterte Palme

FNs første miljøkonferanse ble holdt i Stockholm i 1972, da Olof Palme var Sveriges statsminister. «Framtiden er felles. I fellesskap må vi dele den. Sammen må vi skape den», sa Palme den gang, et sitat som Guterres gjentok.

Men FN-sjefen uttrykte også frykt for at Russlands invasjon av Ukraina vil føre til at klimakampen går tregere i en tid da det haster mer enn noensinne å få ned CO2-utslippene.

– Følelsen av at klimakampen haster har selvfølgelig lidd under krigen i Ukraina, men jeg mener at krigen har vist én ting, hvor sårbar verden er i sin avhengighet av fossilt brensel, sa Guterres under onsdagens pressekonferanse med Sveriges statsminister Magdalena Andersson.

Han påpeker også at krigen setter verdenssamfunnets evne til å trekke i samme retning på prøve.

– Mer akutt

Sveriges EU-minister, Hans Dahlgren, var også med på konferansen i 1972, men da som journalist for SVT. Han mener den største forskjellen er at klimakampen er blitt langt mer prekær.

– Klimakrisen er virkelig et eksistensielt spørsmål, og det må løses nå, sier den 74 år gamle politikeren.

Greta Thunberg og andre klimaaktivister er imidlertid frustrerte over det de mener er manglende handlekraft.

– Jeg mener at det ikke er noe å feire fordi klimakrisen er fortsatt her, den er blitt verre de siste årene, og massevis av politiske handlinger har faktisk gjort den verre på ulike måter, sier Falk Schröter, en 20 år gammel tysk aktivist.

(©NTB)

- Annonse -
Vil du annonsere her?