– I den økonomiske situasjonen vi er i, var det helt rett å ta en fot i bakken, sier fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran (Ap). Foto: Ap / Flickr.

Regjeringen har høstet kritikk for forslaget om å utsette Ocean Space Centre i Trondheim. Nå snur de, selv om kostnadene igjen øker.

– Vi har nå gått gjennom gått gjennom kostnadene. Jeg har i dag sendt brev til finanskomiteen hvor jeg redegjør for dette, sa fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran (Ap) (bildet) på en hasteinnkalt pressekonferanse på Tyholt i Trondheim mandag ettermiddag.

Det var VG som meldte om saken først.

Regjeringen foreslo i sitt forslag til revidert nasjonalbudsjett å utsette prosjektet i tillegg til et budsjettkutt på nær en halv milliard kroner. Dette utløste massiv kritikk fra flere hold.

Mandag kom altså nyheten om at prosjektet likevel fortsetter som planlagt – til tross for økte kostnader.

– Det å ha god kostnadskontroll er viktig for regjeringen. Vi har sett hvordan det har gått tidligere når man ikke har hatt det, prosjekter som har sprukket med mange, mange milliarder, sa Skjæran.

– Rett å ta en fot i bakken

Ocean Space Centre, som har hatt en kostnadsramme på 8,2 milliarder kroner, skal bli et banebrytende forskningssenter for havromsteknologi. Byggestart er planlagt i år.

Regjeringens forslag til utsettelse fikk flere Ap-topper til å se rødt. Også LO og NHO kom med saftig kritikk. Skjæran sier til VG at Statsbygg i samråd med NTNU og SINTEF, har fått i oppdrag å identifisere kutt og forenklinger for prosjektene.

– I den økonomiske situasjonen vi er i, var det helt rett å ta en fot i bakken. Det koker i norsk økonomi, og vi ønsket å gå gjennom alle kostnadskrevende prosjekter fordi vi er nødt til å ta ned den offentlige pengebruken, sier statsråden til avisen.

Skjæran sier at kostnadsrammen øker med 837 millioner kroner. Det er behov for ytterligere 230 millioner kroner inkludert de 95 millionene som allerede ligger i budsjettforslaget for at prosjektet kan settes i gang som planlagt i høst, sier han.

SV: Overrasket

Snuoperasjonen skaper forundring hos SV, som sier dette er uavklart i de pågående budsjettforhandlingene.

– Vi er svært forundret over at regjeringen foretar en snuoperasjon uten at det er avklart med SV i forhandlingene om budsjettet som pågår nå, sier SV-nestleder Torgeir Knag Fylkesnes i en uttalelse til NTB.

Han er også overrasket over at finansieringen foreslås ved å øke rammen for revidert nasjonalbudsjett, noe som i praksis medfører økt oljepengebruk.

– Så langt har de nektet å åpne for å redde norsk bistand gjennom oljepengebruk, som i motsetning til dette ikke har noen betydning for inflasjon, sier Fylkesnes videre.

NHO: Svært gledelig

NHO gleder seg over at regjeringen har lyttet til kritikken, som kom fra blant andre NHO og LO, i tillegg til flere forskningsmiljøene, sier NHO-sjef Ole Erik Almlid.

– Det er vesentlig at vi investerer i utviklingen av fremtidens teknologi innenfor havbruk, marin sektor og andre havnæringer som representerer blant de viktigste naturfortrinnene Norge har, sier NHO-sjefen.

– Nå håper vi at vi kan holde stø kurs i dette prosjektet fremover, fordi det trenger både næringslivet og klimaet, sier han.


- Annonse -
Vil du annonsere her?