Fiskeridirektoratet er nå inne i saken, etter at Kragerø kommune tok kontakt for å finne en løsning.
Hvalrossen Freya har i flere døgn hatt tilhold i Kragerø-området. Den har tidligere vandret mellom mange steder i Sørøst-Norge, men før det igjen har den kommet langveis fra. I desember 2019 ble den observert på Sørrollnes, Ibestad kommune i Ofoten.
Etter å ha brukt brygger og småbåter som hvileplass har Freya etterhvert også blitt sett på som et problem for alminnelig ferdsel, ved siden av å være en attraksjon som mange har hatt glede av å se. I turistbyen Kragerø har nærheten til mange mennesker blitt en utfordring. Den har også gjort skade på båter.
Fiskeridirektoratet oppfordrer folk i området til å holde god avstand til dyret, og ikke gi den mat. Den er fredet og det er forbudt å forstyrre den unødig.
Å avlive Freya er ikke et alternativ, slår Fiskeridirektoratet fast.
Ordføreren i Kragerø, Grunde Wegard Knudsen, har vært bekymret for sikkerheten, for eksempel til badende barn. Til NRK uttrykte han at den er til fare både for seg selv og mennesker. Som løsning antyder han bortfrakting, men ser heller ikke bort fra avlivning.
Det har fått Rune Aae, biolog ved Universitetet i Sørøst-Norge, til å reagere. I et innlegg på egen Facebook-side, og gjengitt som meningsinnlegg på Miljødebatt.no, avviser han kategorisk forslaget om avlivning:
Ordfører Knudsen i Kragerø har siden kommentert saken i et innlegg på ordførerens Facebook-side:
«Det er kommet mange reaksjoner på KV oppslaget hvor avliving ble tatt opp. Til det er det å si at fra min eller kommunens side så er det ikke noe vi vil eller ønsker, vi har ei heller myndighet til å ta slike beslutninger. Vår utfordring er trygghet for eks. badende barn og evt. hva noen kan finne på å gjøre med dyret om store skader på båter fortsetter«, skriver han.
Nå har Fiskeridirektoratet i samarbeid med Kragerø kommune kommet til at i første omgang skal Freya tilbys en flytebrygge som midlertidig oppholdssted.
Dersom hvalrossen ikke svømmer videre fra flytebryggen vil den eventuelt bli heist om bord på et skip og fraktet oppover nordmørskysten, skriver VG.