Greta Thunberg mener klimasaken er oversett i den svenske valgkampen. Foto: Skjermdump/stillbilde, FB-video/Arctic Basecamp.

Klimaaktivist Greta Thunberg ba festivalgjengere ta ansvar og kjempe for folk og natur da hun dukket opp på scenen på Glastonbury-festivalen i England.

19-åringens opptreden foran tusenvis av mennesker på Pyramid Stage lørdag kveld var ikke varslet på forhånd.

– Vi befinner oss i begynnelsen av en klima- og økologikrise, sa Thunberg.

– De ømtålig balanserte naturlige mønstrene og kretsløpene som er en avgjørende del av systemene som opprettholder livet på jorda slik vi kjenner det, brytes ned. Konsekvensene kan bli katastrofale, sa hun.

Ut mot verdenslederne

I kjent stil gikk den svenske klimaforkjemperen hardt ut mot verdensledere som hun mener ikke gjør nok for klimaet.

– Vi bør kjempe for folk og natur, men i stedet må vi kjempe mot dem som er ute etter å ødelegge det, sa Thunberg og understreket at hun tror det fortsatt er håp om at verden velger en bærekraftig vei framover til en framtid for alle.

– Men krisen vil fortsette til vi klarer å stanse den konstante ødeleggelsen av systemene som holder oss i live, til vi prioriterer menneskene framfor profitt og grådighet, framholdt hun.

Thunberg varslet at grunnleggende endringer i levemåten vår må til om vi skal nå målene i Parisavtalen, og hun beskyldte verdens ledere for å være travelt opptatt med å skape smutthull i regelverket til fordel for industrier som ødelegger miljøet.

– I dag får våre ledere lov til å si en ting, og samtidig gjøre det stikk motsatte. De skryter av å være klimaledere mens de samtidig bygger ut sine lands infrastruktur for fossilt drivstoff, sa hun.

– Opp til oss

– Ikke la dem dra oss enda en tomme nærmere avgrunnen, ikke en eneste tomme. Akkurat her, og akkurat nå er hvor vi sier stopp, sa hun til de tusener av publikummere som satt musestille og hørte på appellen.

– Sammen kan vi fortsatt hindre de verste konsekvensene, sammen kan vi gjøre det umulige. Men ingen andre kan gjøre det for oss. Det er opp til oss her og nå. Deg og meg, sa hun og avsluttet talen med å rope «klima», mens publikummet svarte entusiastisk med «rettferdighet».

(©NTB)


- Annonse -
Vil du annonsere her?