Norske Liv Inger Pompei er vant til varmen i Italia, men har merket at det har økt på. Foto: Privat.
- Annonse -
Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett

Hetebølgen i middelhavsområdet er ikke over. Varmen brer seg nordover og vil også nå Storbritannia.

I England er det varslet at temperaturene noen steder kan komme til å passere 40 grader førstkommende søndag, som i så fall blir ny varmerekord.

Men det er rundt Middelhavet at heten skaper mest problemer over tid, i form av ubehag, vannmangel, tørke for landbruket og skogbranner. Spania, Portugal og Italia har hatt den sterkeste varmen så langt denne sommeren, men også Frankrike har hatt det hett og mer er i vente. I Nord-Italia har den langvarige varmen uten nedbør ført til omfattende tørke, og myndighetene har erklært unntakstilstand i fem regioner i dette området. Det er restriksjoner på vanning, og avlinger står i fare. Antall skogbranner i Italia har tredoblet seg.

I Siena i Toscana bor norske Liv Inger Pompei. Hun kommer fra Vråliosen i Telemark, og har bodd fast i Italia siden 1997. Hun er forlengst vant til varme somre, men nå merker hun at forholdene er annerledes enn før.

– Vi har hatt veldig høye temperaturer her nå på tredje måneden. Det er ikke uvanlig med så høye temperaturer om sommeren, men ikke så lenge sammenhengende og praktisk talt ingen nedbør. Uansett har det til nå ikke gått særlig ut over våre vanlige levevaner. Sist gang vi hadde en slik sommer må vi tilbake til 2003, sier Liv til Naturpress.

Nå venter vi på enda en varmebølge i slutten av uken. Vi vet at vi må holde ut

Liv Inger Pompei

Også italienerne har været som samtaletema nå.

– De siste årene prates det stadig om at dette må være en varig klimaendring, liksom «slik var det ikke før.» Det er en undring over høye temperaturer, lite regn eller kraftige regnbyger med hagl og sterke vinder, sier hun.

Liv Pompei forteller at italienerne er tolerante når problemer skal løses.

– I denne saken er det vel mye værgudene som bestemmer. Men det virker som om mange er blitt mer bevisst på endringer av vanene sine. Folk er forsiktigere med bruk og utnyttelse av vann og elektrisitet. Regjeringen har til nå innført vannrestriksjoner i flere fylker, men bøndene fortviler, for mye av årets avlinger går tapt. Olivenoljen som er et av Toscanas viktigste produkt vil bli redusert i år, fordi varmen i juni brente av blomstringen. Det samme med frukt og grønnsaksavlinger, og selv har jeg halvmodne tomater i hagen som tørker inn.

Det er ingen umiddelbar trøst å hente hos de italienske meteorologene.

– Nå venter vi på enda en varmebølge i slutten av uken. Vi vet at vi må holde ut, sier Liv Inger Pompei.

Ny bølge

For nå er utsiktene at store deler av Italia får minst 10 dager med økende temperaturer nok en gang. I dagene mellom 17 og 20. juli er temperaturen i Po-dalen i Nord-Italia ventet å komme opp i 42 grader på det høyeste. Den allerede alvorlige tørken vil dermed forverres ytterligere.

Cristina Rossi bor i Lombardia, i byen Sesto San Giovanni i storbyområdet Milano. Hun forteller til Naturpress at årets krise ikke er «ny av året» – den skyldes tre år med mindre nedbør enn vanlig og generelt høyere temperaturer.

– Det er ingen tvil om at klimaendringer har en effekt, sier hun.

Cristina Rossi bor rett utenfor Milano. – Det er ingen tvil om at klimaendringer har en effekt, sier hun om tørken som har rammet området hun bor i. Foto: Privat.

At vannføringen i elven Po har blitt mindre, forklares ikke bare med mindre nedbør, men også det som beskrives som strukturelle årsaker, det vil si dårlig forvaltning av Po-bassenget, med mye vann som går til spille.

– Tørken har ødelagt 30 prosent av risavlingene her. Dette skjer i en spesielt vanskelig tid for (landbruks)industrien fordi den hadde allerede redusert dyrkingsområdene med 10 000 hektar grunnet økte produksjonskostnader, som igjen skyldtes krigen i Ukraina, forklarer Cristina Rossi, som er journalist.

Italia lener seg fortsatt tungt til fossile energikilder

Cristina Rossi

Italias statsminister Mario Draghi uttalte tidligere i sommer at Po-bassenget opplever den alvorligste vannkrisen på 70 år. I Po-dalen bor det om lag 17 millioner mennesker. Landbruket i regionen holder 3,1 millioner storfe og 6 millioner griser.

I noen parkområder i og rundt Milano står tusenvis av nyplantede trær i fare for å dø av varme og tørke, ifølge den italienske avisen Corriere della sera. Løvet faller til bakken, brunfarget. Myndighetene har besluttet å vanne trærne fra tankbiler på nattestid, for å prøve å redde dem.

– Vannkrisen er knyttet til klimaendringer, slår miljøbyråd i Milano, Elena Grandi, fast.

– Utilstrekkelige tiltak

Hundretusenvis av mennesker i Emilia Romagna-regionen merker myndighetenes restriksjoner. I Milano er alle vannfontener stengt og innbyggerne er bedt om å redusere vannforbruket sitt. Men ifølge Cristina Rossi mener mange italienere at tiltakene ikke er drastiske nok, i kappløpet mot klokka.

Italia har som målsetning å kutte sine klimagassutslipp med 33 prosent innen 2030, sammenlignet med 2005-nivået, og å ha netto null utslipp i 2050. Landet ligger pr i dag an til å klare 2030-målet. I 2020 hadde kuttene kommet opp i 13 prosent. I 2019 var fornybarandelen på energimarkedet på 18 prosent, i hovedsak med vind og sol som kilder.

Statsminister Draghi, som tiltrådte i februar, har erklært at miljøhensyn er øverst på prioriteringslisten for regjeringen hans. Det er opprettet et eget departement for økologisk omforming, og av om lag 200 mrd euro som Italia skal motta fra EUs post-pandemiprogram, er 59 mrd øremerket såkalte grønne initiativer.

Mangelfull offentlig transport

Også i Italia har klimasøksmål dukket opp. I juni fjor ble myndighetene i landet saksøkt av 203 klimaaktivister for en sivil domstol i Roma, med anklagen om ikke å ha håndtert klimakrisen på tilstrekkelig vis. Saksøkerne mente at regjeringen må innføre en mer ambisiøs klimapolitikk, og øke klimakuttmålsetningene betydelig.

– Italia lener seg fortsatt tungt til fossile energikilder, og brenner opp masse avfall i stedet for å å utvikle systemer for gjenvinning, forteller Cristina Rossi videre. – Offentlig transport er mangelfull. I Roma for eksempel, er privatbiler fortsatt det viktigste framkomstmiddelet for å komme seg på jobb, fordi man ikke har noe annet valg.

Portugal og Spania kan få det varmest nå

Spania og Portugal er landene som kanskje står foran de aller verste prøvelsene de neste dagene. I Portugal vil det bli 44 grader både onsdag og torsdag denne uka i Amareleja, et sted som er ekstra kjent for varme.

Skogbranner herjer i begge landene.

I Portugal ventes det svært høye temperaturer de neste dagene. Bildet er fra nærområdet til Lisboa. Foto: Håkon Viggen.

I Spania er det registrert 250 større branner siden slutten av juni, og nesten 820 kvadratkilometer med skog og annen vegetasjon har brent ned, ifølge ABC Nyheter. Det brant på 36 steder i Portugal mandag.

På denne videoen ses en fortvilet innbygger som søker trøst og hjelp av en TV-reporter, i et brannherjet område i Portugal.

LES OGSÅ:


.

- Annonse -